Nuffnang

Friday, 17 October 2014

Manfaat Bekerja Di Rumah

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.



Pagi tadi selesai hantar kakak Arissa ke sekolah, terus Harith ajak main basikal di tepi rumah sebentar. Sambil teman Harith berbasikal, saya sempat bersihkan bahagian luar rumah. Jika tidak, kami akan main blok bersama di dalam rumah. Begitulah rutin kami pada waktu pagi, saya akan luangkan masa bersama Harith dahulu sebelum masuk semula ke SOHO seawal jam 8.30 pagi. Biasanya pada waktu pagi saya akan semak email, kemaskini blog dan wall FB, membalas maklumbalas pelanggan, uruskan tempahan pelanggan dan sebagainya. Pada masa saya berada di SOHO, Harith akan teruskan aktiviti di dalam rumah pula. Biasanya saya akan bermain bersamanya sambil saya membuat kerja. Inilah antara cabaran apabila bekerja di rumah dan mempunyai anak yang masih kecil. Kita sebagai ibu haruslah kreatif dalam merencanakan aktiviti harian bersama anak di rumah. Saya anggap cabaran ini sebagai motivasi bekerja di rumah. Saya rasa seronok apabila dapat memantau sendiri perkembangan dan aktiviti anak di rumah.

Teringat pula ketika bekerja di pejabat dahulu. seawal jam 7.15 pagi saya dan suami sudah keluar dari rumah bergegas menghantar anak-anak ke taska dahulu. Kami pergi ke pejabat menggunakan satu kereta sahaja kerana lokasi pejabat kami masih berada dalam satu kawasan. Biasanya jam 7.40 pagi anak-anak sudah berada dalam jagaan pihak taska.  Di pejabat pula saya akan mulakan tugas seawal jam 8 pagi sehinggalah biasanya jam 6 petang  kami akan pulang dan ambil anak-anak di taska. Jika dihitung semula, masa bersama anak adalah selepas jam 6 petang sehinggalah jam 8 pagi esoknya. Kami hanya dapat bersama anak-anak pada sebelah malam sahaja. Perkara inilah sebenarnya yang memberi motivasi kepada saya apabila bekerja di rumah. Kualiti masa bersama anak adalah lebih berbanding ketika bekerja di pejabat dahulu.

Nampak tak contoh perbezaan situasi saya bekerja di rumah dan semasa bekerja di pejabat dahulu. Sebenarnya terdapat pro dan kontra apabila bekerja di rumah. Berdasarkan pengalaman setelah hampir 8 bulan bekerja di rumah, setakat ini antara manfaat yang saya perolehi apabila bekerja di rumah:

1. Kualiti masa lebih bersama keluarga
Matlamat utama saya bekerja di rumah adalah untuk mempunyai lebih masa bersama keluarga. Anak-anak yang sedang membesar adalah menjadi keutamaan. Apabila bekerja dirumah, kita dapat pantau sendiri aktiviti harian anak dan melihat sendiri perkembangan mereka setiap hari.

Thursday, 9 October 2014

Ulasan Kelas Asas Blog Penulisan - Pn. Norzalina Hamzah

Guru Online: Aishah Hussein

Subhanallah Alhamdulilllah Allahuakbar
Selesai sudah 44 entri sebagai kejayaan pertama di akademi. Walaupun baru langkah pertama, terasa bangga benar dengan diri sendiri. Rasa macam naik pangkat pula. Rasa bersemangat untuk terus menulis dan melangkah ke peringkat seterusnya. Terima kasih Puan Aishah selaku Guru Online saya. Entri pertama 13 Julai 2014 dan entri ke-44 pada 12 September 2014. Walaupun perlukan 60 hari untuk selesaikan 44 tugasan, namun tetap teruja dan berharap momentum ini akan berterusan.

Kelas asas blog dan penulisan dimulakan dengan penjenamaan dimana nama sendiri digunakan sebagai URL blog dan email. 8 soalan analisis diajukan dan kita perlu menjawabnya. Analisis ini bertujuan mengkaji minat dan kebolehan seseorang peserta untuk digunakan sebagai tajuk utama blog nanti. Di sini pentingnya komunikasi dan diskusi bersama Guru Online bagi mendapatkan keputusan terbaik. Blog yang dihasilkan perlu menepati piawaian yang telah ditetapkan Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR).

Pelbagai tips penulisan diapliksasikan dalam menulis entri. Penggunaan Bahasa Melayu perlulah formal. Penggunaan tatabahasa dan tanda baca yang sesuai ditambah dengan penulisan yang santai menarik pembaca datang ke blog. Selain belajar menulis dengan baik, peserta juga berpeluang belajar membuat blog.

Untuk mengekalkan momentum menulis, beberapa tips dikongsi. Antaranya tulis perkara yang positif. Walaupun perkara yang sedih, tukarkan kepada aura positif. Apabila terfikirkan sebarang idea baru untuk menulis, segera catatkan pada buku nota kecil yang sentiasa dibawa, atau pada telefon bimbit supaya tidak terlupa nanti. Perlu baca banyak buku dan buat rujukan untuk mendapatkan idea-idea baru dan segar. Tulis sahaja apa ada di minda, semak dan terus "publish". Sesekali perlu selitkan cerita untuk menambah seri pada entri-entri diblog.

Thursday, 2 October 2014

Review Matlamat Kita

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera



Hari ini sudah masuk 2 Oktober. Sedar tak sedar kita sebenarnya sudah masuk suku akhir tahun 2014 dan tahun 2015 pula akan menyusul. Setiap sesuatu yang kita lakukan mesti ada matlamat. Begitu juga apabila saya memilih untuk menjadi suri yang bekerja dari rumah. Dari awal menjadi WAHM, saya tetapkan matlamat yang saya mahukan iaitu keseimbangan antara keluarga dan kerjaya. Matlamat utama adalah saya mahu kualiti masa yang lebih fleksibel dengan anak-anak dan keluarga. Saya mahu uruskan rumahtangga dan anak-anak dengan tangan sendiri. Saya juga mahu lihat anak-anak saya sihat dan membesar di depan mata saya sendiri. Begitu juga dengan kerjaya. Apabila memilih menjadi WAHM, matlamat saya adalah untuk menjana pendapatan tetap seperti yang saya perolehi ketika bekerja bermajikan dahulu. Dengan erti kata lain, walaupun bergelar surirumah sepenuh masa, saya juga mahu memulakan bisnes dari rumah untuk menjana pendapatan tetap tersebut. 

Hari ini saya review semula matlamat yang telah saya ceritakan tadi. Matlamat ini saya tulis dalam buku catatan peribadi dan setiap hari saya akan baca dan ingatkan diri sendiri. Saya jadikan ini salah satu daripada motivasi saya untuk bekerja dirumah. Baik, adakah matlamat ini saya sudah capai atau sudahpun jauh tersasar?

Monday, 29 September 2014

Panduan Urus Akaun Di Blog - Puan Hazwani Abd Hamid

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Salam ceria untuk semua pengunjung setia blog WAHM Corner ;-)

Alhamdulillah, petang ni saya singgah sebentar di blog rakan alumni Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR), iaitu Puan Hazwani Abdul Hamid di laman blognya: Panduan Urus Akaun, Hub Informasi Akaun Bisnes Anda. Dengan menggunakan medium blog, beliau juga kongsikan tentang ilmu, kepakaran dan pengalaman beliau dalam bidang akaun. Untuk makluman, beliau juga adalah salah seorang trainer akaun untuk kelas dan bengkel akaun yang dianjurkan oleh ABDR.

Saya tertarik dengan perkongsian beliau tentang tips untuk usahawan yang mahu mula bisnes tapi pada masa yang sama mempunyai gaji bulanan yang tetap. Mahu tips tersebut?

Baik, jom kita baca dan fahami tips daripada Puan Hazwani ini. Jemput singgah di blog beliau di sini:


Sudah banyak kali saya kongsikan tips ini kepada rakan-rakan yang berbisnes atau mereka yang baru mula berbisnes. Jadi saya fikir, saya nak tulis dan jadi panduan kepada lebih ramai lagi bakal usahawan di luar sana. Ingat! Musim boikot adalah peluang untuk anda usahawan Islam untuk mula serius berniaga. Selepas ini mungkin ada artikel bertajuk "Saudagar Boikot" dua atau 3 tahun dari sekarang. 

Usahawan melihat peluang dari apa masalah sekarang. Tapi mereka yang gagal melihat masalah kepada punca kepada masalah dan terus bersalah dan menyalahkan. Bertindak sekarang! Nanti di lain masa saya akan senaraikan jenis bisnes yang patut anda ceburi di musim boikot ini. Jika sahaja saya ada dana yang berlebihan.. ^_^

Ok, 5 tips untuk anda buat bisnes tapi pada masa yang sama ada gaji bulanan yang tetap. 

Thursday, 25 September 2014

Rahsia Khidmat Pelanggan Usahawan Online

Teks: Masayu Ahmad
Sumber: Ebook Rahsia Khidmat Pelanggan, Usahawan Online

Kuasai Khidmat Pelanggan
pn.masayu@gmail.com

Setiap pelanggan mempunyai citarasa, kemahuan yang berbeza. Ada yang mudah diurus, ada juga yang cerewet. Sudah tentu melayan pelanggan yang cerewet memerlukan kemahiran perhubungan awam yang baik. Usahawan tidak perlu beremosi apabila dimarah-marah pelanggan. Sudah tentu ada cara melayan pelanggan yang pelbagai cita rasa dan kerenah.

-Meningkatkan kesetiaan pelanggan
Usahawan harus biajak menjadikkan pelanggan terus setia bersama. Bagi mengikat hati pelanggan, sesekali buatlah tawaran potongan harga atau memberi harga istimewa bagi membalas kesetiaan pelanggan. Sentiasalah memberitahu perkembangan terkini syarikat, sama ada tentang produk baru, jualan potongan harga, pertemuaan istimewa bersama pelanggan.

-Menjaga integriti
Menjaga maruah pelanggan adalah salah satu usaha memberi gambaran imej seorang usahawan yang jujur. Contohnya bagi pengusaha kecantikan yang menawarkan perkhidmatan urut badan. Sudah tentu perlu menutup kelemahan pelanggann dengan tidak bercerita kepada pelanggan yang lain. Ini membuatkan pelanggan selesa dan berulang kali menggunakan perkhidmatan yang sama.

-Menjaga hubungan dengan pekerja
Walaupun anda hanya menjalankan bisnes dari rumah, pada satu peringkat bisnes akan berkembang dan anda memerlukan pembantu. Anda perlu menjelaskan kepada pembantu semasa dalam proses temuduga awal. Berkongsi maklumat tentang visi dan misi dalam bisnes dengan jelas. Pembantu juga boleh didedahkan dengan persekitaran kerja dan garis panduan bekerja yang anda mahukan.

Wednesday, 24 September 2014

Ulasan Kelas Asas Blog Dan Penulisan - Pn Natrah Mohamed

Ulasan Kelas Asas Blog ABDR

Telah berkali-kali saya pesan kepada diri, "buat ulasan kelas blog."

Tapi, masih tidak terbuat. Akhirnya saya akui, saya perlu duduk dan fokus untuk menulis. Menulis dengan tenang penuh keikhlasan. Hihi.

Bagaimana saya mengenali ABDR ini?

Eh, ABDR apa?


Di asaskan oleh Pengetuanya iaitu Puan Masayu Ahmad.

Sebenarnya saya sudah lama terfollow Puan Masayu ini. Rasanya sejak 2008 lagi. Sejak saya kenal beberapa rakan blogger. Saya jumpa link ke blog Puan Masayu iaitu, Naufalsayang.blogspot.com. Masa itu, saya suka membaca blog-blog. Blog Puan Masayu adalah blog yang saya follow dan letakkan link di blog saya. Hanya beberapa blog saja saya letakkan link mereka. Mereka semua saya kenal di alam nyata. Tapi Puan Masayu saya tidak kenal di alam nyata. Apa yang menarik sangat untuk saya follow blog beliau? Kerana beliau menulis dan update hampir setiap hari. Kerana beliau sedang memperjuangkan berkerja dari rumah.

Tahun 2010, saya melahirkan anak sulung. Rasanya Puan Masayu juga bersalin tahun yang sama. Satu-satunya anak perempuannya. Beliau berpindah ke Kelantan dan mula mempromosi Akademi Berkerja Dari Rumah. Saya waktu itu, berbelah bahagi dan tidak yakin. Hanya mengikuti secara jauh. Setiap hari Puan Masayu update perkembangan kelasnya di FB. Saya masih hanya pembaca dan penglike setia. Cita-cita kecil saya mahu menulis, tapi tak tahu apa yang mahu ditulis, jadi saya mengikuti penulis-penulis secara dekat tetapi senyap. Blog yang entah ke berapa saya buat: JurnalNM dibuat bagi memenuhi impian menulis itu. Saya namakan JurnalNM kerana saya tahu ia bakal dipenuhi dengan pelbagai maklumat dan entry yang bercampur aduk. Entry awal saya dalam blog ini adalah cerpen yang sangat pendek. Hehehe.


Monday, 22 September 2014

SOHO Idaman Motivasi Untuk WAHM

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera


Alhamdulillah, minggu ini sudah masuk minggu penghujung bulan September. Ini bermakna kita sudah hampir juga dengan penghujung tahun 2014. Sekejap sahaja masa berlalu. Bulan ini juga masuk bulan ke tujuh saya bergelar WAHM. Macam tak percaya sahaja saya sudah bergelar WAHM. Teringat saya masa saya membuat rawatan gigi pada awal bulan yang lalu, buat pertama kalinya semasa mengisi borang pesakit, saya menulis di ruang pekerjaan sebagai Surirumah/WAHM. Terus saya tersenyum sendiri dalam hati pada ketika itu. Yalah, sebelum ini kita berjawatan tapi kali ini lebih istimewa dengan jawatan terkini yang di sandang. Ya, saya bangga dengan jawatan saya kini, surirumah yang bekerja di rumah (WAHM).

Sejak awal saya menjadi WAHM, saya masih tiada ruang khusus untuk bekerja di rumah. Dengan erti kata lain, bilik khas yang dijadikan SOHO (Small Office Home Office). Hanya sekadar berbekalkan sebuah laptop, talian internet dan meja kecil di sudut ruang tamu. Inilah SOHO sementara saya untuk saya beroperasi di rumah kini. Segala dokumen dan buku rujukan masih lagi saya tempatkan di dalam fail dan kotak khas. 

Hendak dijadikan cerita sebenarnya SOHO ini adalah sementara. Kami sekeluarga dalam proses untuk berpindah ke rumah baru dalam masa terdekat nanti. Alang-alang kami akan berpindah, terus saya usulkan pada encik suami untuk mempunyai sebuah bilik khas untuk ruang SOHO saya nanti. Saya impikan sebuah SOHO yang lengkap dengan kelengkapan pejabat dan lebih selesa untuk saya menjalankan aktiviti bisnes online nanti. Dan sudah tentu talian internet juga akan dinaiktaraf kepada perkhidmatan yang lebih baik. InsyaAllah, soho idaman ini adalah hadiah paling bermakna yang saya akan jadikan motivasi dan inspirasi untuk terus sukses bekerja di rumah.

Saturday, 20 September 2014

Promosi Bengkel Offline Asas Akaun

PROMOSI SEPTEMBER

[BENGKEL OFFLINE ASAS AKAUN]


Pilih tarikh dan lokasi seperti berikut:-

1. Tarikh: 27 September 2014, Sabtu
Lokasi: Bangi
Masa: 9.30 pg - 5.30 ptg

2. Tarikh: 28 September 2014, Ahad
Lokasi: Shah Alam.
Masa: 9.30 pg -5.30 ptg

Makan tengahari dan air mineral disediakan.
Sijil akan diberikan kepada setiap peserta.

Daftar Sekarang!

Yuran seorang hanya RM199
Pendaftaran untuk 2 orang RM350.


Thursday, 18 September 2014

Pakej WAHM

Mula baca dahulu Pakej Pilihan WAHM SOHO berikut:

1. PAKEJ BEKERJA DI RUMAH




RM150



2. PAKEJ ASAS WAHM SOHO: BEKERJA DI RUMAH


RM125


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Monday, 15 September 2014

Pengurusan Masa Efektif Untuk WAHM

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Pada ketika entri ini ditulis, Arissa dan Harith sudah lena tidur setelah puas mereka berdua bermain bersama. Cuti sekolah telahpun bermula dan waktu cuti ini adalah peluang Harith untuk bermain bersama kakak Arissa selain hari Sabtu dan Ahad. Apabila anak-anak sudah lena, inilah juga peluang saya untuk curi masa menulis di blog seketika. Pada kebiasaan saya akan menulis pada waktu pagi ataupun tengah malam, kerana pada waktu tersebut idea akan datang mencurah-curah dan tenang sahaja. Tapi apa-apapun ianya bergantung kepada pengurusan masa kita seharian. Strategi pengurusan masa yang efektif dan disiplin.

Baik, bercakap tentang pengurusan masa, sebenarnya ia adalah sebahagian daripada cabaran kita apabila menjadi wahm. Selain diri kita sendiri sebagai cabaran utama, pengurusan masa juga adalah cabaran hebat yang sehingga kini saya masih belajar dan perbaiki dari masa ke semasa. Strategi pengurusan masa yang betul dan efektif amat penting bagi memastikan kita sentiasa produktif dan matlamat bekerja di rumah dicapai dengan suksesnya.

Pada awal saya menjadi WAHM dahulu, saya akui pengurusan masa saya sangat bercelaru dan tidak sistematik. Kalau boleh semua aktiviti di rumah saya hendak sudahkan. Kadang-kadang saya akan mengeluh tidak sempat hendak selesaikan dan pada akhirnya saya akan stress kerana tidak cukup masa. Lebih-lebih lagi apabila mempunyai anak yang masih kecil. Walaupun tumpuan kepada si kecil adalah fokus utama, aktiviti-aktiviti lain juga perlu dilaksanakan mengikut kemampuan dan perancangan yang telah kita tetapkan.

Tuesday, 9 September 2014

Utamakan Kesihatan Diri

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

Seminggu sudah berlalu. Seminggu jugalah saya menahan sakit gigi. Kalau diikutkan temujanji dengan doktor gigi pada Khamis ini tapi memandangkan tempoh temujanji agak lama dan sakit tidak dapat ditahan lagi, saya rujuk sahaja doktor gigi yang menerima 'walk-in'. Alhamdulillah, semalam berakhir sudah episod sakit gigi. Sangat lega dan amat terasa kehilangan. Paling tidak dapat dilupakan ini merupakan pengalaman pertama saya cabut gigi. Saya tidak duga sehingga ke tahap itu, saya ingat cuma tahap rawatan tampalan sahaja. Tapi apakan daya, serius juga kerosakan gigi kerana menurut doktor saraf gusi saya sudah mati dan pilihan yang ada adalah:- 1) untuk mendapatkan rawatan 'root cannal' ataupun; 2) cabut dan dapatkan rawatan 'bridge' dan 'crown' pada gigi. Allahuakbar, tuhan sahaja yang tahu perasaan saya semalam. Lucu juga bila difikirkan semula. Sedih pun ada sebab gigi kena cabutkan. Dalam hati saya masih tertanya-tanya kenapa sampai saraf gigi saya rosak. Bila kita rasa gigi tu macam sikit sahaja lubangnya tapi sebenarnya dalaman telah merebak ke saraf dan rosak. Nampak gayanya selepas ini akan ada rawatan susulan untuk 2-3 bulan yang akan datang. Kesan pendarahan pada cabutan semalam juga masih belum sembuh. 

Secara jujur, bila sakit gigi ini sememangnya mengganggu rutin harian saya sebagai ibu, isteri dan suri yang bekerja di rumah. Yalah, nak makan pun susah, nak cakap pun berat mulut. Nasib baik juga saya kini bekerja online di rumah sahaja. Semua urusan tidak memerlukan saya bercakap, hanya di hujung jari sahaja. Tapikan semalam seharian jugalah saya terbaring atas katil. En suami mohon saya rehat dan berhenti seketika membuat kerja-kerja di dapur. Hebatkan penangan sakit gigi ni. Pendek kata semuanya serba tidak kena apabila kita sakit gigi. Walaupun hanya gigi yang sakit ianya memberi kesan yang besar kepada rutin harian kita.

Baik, panjang pula saya bercerita berkenaan sakit gigi. Moralnya di sini sebenarnya kesihatan itu amatlah penting. Tidak kiralah gigi ke, batuk selesema, pening kepala atau demam biasa. Jangan sesekali kita ambil lewa. Maksudnya jangan bila sudah serius baru kita hendak berjumpa doktor dan dapatkan rawatan. Bila badan kita sakit, badan kita tidak dapat berfungsi dengan baik. Lebih-lebih lagi sebagai wahm. Kita perlu kekal sihat mental dan fizikal. Ini semua penting untuk memastikan kita dapat melaksanakan aktiviti harian dengan baik. 


Friday, 5 September 2014

Ulasan Ebook Super WAHM Super Mom ~ Puan Anys Idayu Zakaria

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Teks: Anys Idayu Zakaria
Sumber: http://anysidayu.blogspot.com/2013/06/ulasan-ebook-super-wahm-super-mom.html


Alhamdulillah selesai sudah membaca ebook super wahm super mom untuk yang keberapa kalinya, tak berapa ingat sebab selalu diulang-ulang pembacaan.  Saya sangat seronok membaca ebook ini kerana kandungannya sangat memberi kata semangat dan mencetuskan sumber inspirasi. Di sini saya ulas sedikit tentang ebook super wahm super mom ini.

Suka saya nyatakan seperti kata penulis Pn. Masayu Ahmad, ‘selagi mana wanita itu bergelar ibu, isteri rumahlah tempat terbaik untuk kita.  Kembalikan kegemilangan wanita di zaman Rasulullah.  Sesuai dengan fitrah dan tuntutan Al-Quran dan sunnah.  Kembali ke tempat asal namun bukan sekadar duduk dalam tempurung’.  Jadi bagi wanita yang bergelar suri rumah sepenuhnya janganlah kalian berasa rendah diri.  Sebenarnya pengorbanan ibu di rumah sangatlah besar. Malah kalian bukan sahaja dapat melihat anak-anak membesar depan mata, makan pakaian keluarga juga dapat diuruskan dengan sempurna.

Ibu-ibu yang berada di rumah boleh mengambil peluang yang ada bukan sahaja duduk di rumah semata-mata menguruskan rumah tangga. Cuba terokai dan pelajari serta cari peluang-peluang yang ada untuk memulakan langkah menambah pendapatan. Sebagai contoh, jika suri yang ada kelapangan melayari internet, cuba terokai dan cari peluang yang boleh digunakan untuk menjana rezeki hanya melalui talian dan yang tidak memerlukan suri bergerak ke luar sepenuhnya.  Dengan cara ini, insya Allah pengurusan rumahtangga masih berjalan seperti biasa dan suri juga sudah dapat melakukan satu aktiviti yang lebih berfaedah serta dapat membantu suami.

Thursday, 4 September 2014

Angan-Angan Itu Percuma

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum & salam sejahtera.

Salam khamis untuk pengunjung setia WAHM Corner!




Ini Harith Imran. Umur baru masuk 3 tahun awal bulan Ogos yang lalu. Dulu saya selalu berangan-angan kalaulah boleh menjahit, macam-macam kita boleh buatkan. Lebih-lebih lagi bila ada anak-anak kecil. Mulalah kita berangan nak jahitkan baju untuk anak-anak. Selepas itu saya selalu berangan kalaulah ada mesin jahit sendiri macam-macam saya boleh jahit.

Apa-apapun jom tengok dulu gambar-gambar ni. Inilah hasil tangan saya yang tak seberapa dan merupakan percubaan pertama saya menjahit jubah kanak-kanak dan beg telekung solat.

Wednesday, 27 August 2014

Surirumah: Insan Hebat Dan Superwoman

Teks: Haryati Dulbahri
Sumber kisah: Google

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.

Alhamdulillah. Salam ceria untuk pengunjung dan pembaca setia WAHM Corner!

Saya teringat sebuah kisah pendek yang saya baca dalam sebuah blog yang saya google semalam. Menarik juga kisahnya dan saya ingin kongsikan dalam entri pada kali ini.

Jom kita baca dan sama-sama hayati kisah ini. Samada benar ataupun tidak saya tidak pasti. Apa-apapun setiap kisah mesti ada teladan atau mesej di sebaliknya. Betul tak?

*****
Suatu hari seorang lelaki bernama Zainal bertemu dengan seorang kaunselor. Tujuan utama pertemuan tersebut adalah untuk menceritakan masalah yang dihadapinya. Menurut Zainal sejak kebelakangan ini, isterinya Halimah kurang melayaninya. Halimah seperti sudah tawar hati dengannya. Menurut Zainal  selama ini isterinya tidak bekerja. Hanya dirinya sahaja yang berkerja. Zainal sedikit kecewa dengan sikap Halimah kerana merasakan Halimah tidak pernah menghargai dirinya yang selama ini penat bekerja. Beliau merasakan yang Halimah punya banyak masa untuk berehat dan tidak mempunyai sebarang tekanan seperti dirinya yang lebih sarat dengan beban kerja.

Kaunselor : Apakah pekerjaan Encik Zainal?
Encik Zainal : Saya bekerja sebagai Akauntan di sebuah Bank.

Kaunselor : Halimah pula?
Encik Zainal : Dia tidak bekerja. Hanya suri rumah sahaja.

Kaunselor : Tiap-tiap pagi siapa yang sediakan sarapan pagi?
Encik Zainal : Halimah yang sediakan sebab dia tak kerja.

Kaunselor : Pukul berapa Halimah bangun untuk sediakan sarapan?
Encik Zainal : Pukul 5 pagi dia bangun kerana saya akan keluar bekerja pada pukul 6.30 pagi.

Kaunselor : Anak-anak encik Zainal ke sekolah bagaimana?
Encik Zainal : Halimah yang hantar sebab dia tidak bekerja.

Kaunselor : Selepas hantar anak-anak, Halimah buat apa?
Encik Zainal : Pergi ke pasar, kemudian balik rumah untuk memasak dan kemas rumah. Halimah kan tak bekerja.

Kaunselor : Petang hari selepas Encik Zainal balik rumah, apa yang Encik Zainal lakukan?
Encik Zainal : Balik berehat, kerana seharian saya penat bekerja.

Kaunselor : Apa Halimah buat?
Encik Zainal : Sediakan makanan, melayan anak, mengemas dan dia juga mengambil upah menjahit. Dia menjahit sehingga lewat malam kerana dia tidak bekerja.

*****

Tuesday, 26 August 2014

Grup Coaching Asas Akaun Offline - September 2014

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Pendaftaran Grup Coaching secara offline bagi bulan September kini dibuka.



[KELAS ASAS AKAUN OFFLINE - GRUP COACHING]

Topik:
1. Asas Bisnes
2. Asas Dokumen Bisnes
3. Asas Merekod Akaun

Kami di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) amat mengalu-alukan penyertaan kalian khusus untuk usahawan bisnes kecil untuk hadir Grup Coaching Asas Akaun berikut:

Tarikh: 4 September 2014 (Khamis) atau 11 September 2014 (Khamis)
Masa: 9.30pg - 2.00tgh
Lokasi: Damansara Damai, Sungai Buloh (Easy access dari MRR2 dan NKVE)
Yuran: RM250

Sijil dan Refreshment Disediakan
Kelas dalam kumpulan kecil (max 4-6 pax)

Promosi Terkini Kelas Akaun Anjuran ABDR

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

PROMOSI! PROMOSI! PROMOSI!

[BENGKEL OFFLINE ASAS AKAUN]

Pilih tarikh dan lokasi berikut, hadir dengan yuran hanya 

RM220  RM199 sahaja!.



[Bengkel Offline Asas Akaun]

Tarikh : 6 September 2014 (Sabtu)
Lokasi : Shah Alam
Masa:  9.30 pagi - 5.30 petang

atau

Tarikh : 13 September 2014 (Sabtu)
Lokasi : Melaka
Masa : 9.30 pagi - 5.30 petang

* Makan tengahari dan air mineral disediakan.

Wednesday, 20 August 2014

Amal Creative - Dari WAHM Secara Solo, Kini Mengorak Langkah Secara Jemaah di ABDR

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Salam petang rabu. Alhamdulillah, sebentar tadi saya singgah lagi di blog rakan-rakan Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Sebagai WAHM, saya seronok apabila mendapat rakan baru di ABDR. Bukan sahaja dapat kenalan baru, malah saya juga dapat ilmu pengetahuan yang baru melalui perkongsian pengalaman mereka di blog. Ini merupakan salah satu kepentingan kenapa kita perlu berblogging dan berada dalam satu jemaah yang mempunyai matlamat yang sama. Di ABDR, kami saling berkongsi ilmu dan pengalaman masing-masing sebagai WAHM. Walaupun komunikasi kami secara maya, kami seperti sebuah keluarga yang saling membantu dan memberi sokongan antara satu sama lain.

Baik, hari ini saya seronok nak kongsikan entri pertama salah seorang rakan baru di ABDR. Kebetulan memang saya amat meminati bidang seni jahitan, makanya saya pun teruja hendak mengikuti entri beliau yang seterusnya. Nampaknya saya juga mesti usahakan untuk lancarkan blog jahitan saya secepat yang mungkin. (Dalam hati saya rasa senyum sendiri dan bersemangat untuk menulis tentang blog jahitan yang masih dalam pembinaan). Inilah kuasa blog dan apabila kita berada dalam jemaah ABDR.

Jemput singgah ya di blog perkongsian seni kreatif berasaskan felt milik Puan Noramalina Rohaizad di sini : Panduan Kraftangan Felt


Salam Perkenalan

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan salam perkenalan.

Saya Nor Amalina binti Rohaizad. Dilahirkan pada 28 April 1985 di Alor Setar, Kedah. Di kalangan ahli keluarga dan saudara-mara terdekat, saya lebih mesra dipanggil Along. Manakala di kalangan sahabat handai, saya lebih senang dipanggil Amal. Nama singkatan yang mula-mula sekali diguna oleh guru Al-Quran saya sewaktu sekolah rendah dahulu. Alhamdulillah saya sudah pun berkahwin dengan seorang pemuda pilihan Allah dan kami telah dikurniakan sepasang putera soleh dan puteri solehah. Sekarang kami sedang menanti kelahiran cahaya mata ketiga kami, InsyaAllah lebih kurang tiga bulan lagi.

Monday, 18 August 2014

Grup Coaching Asas Akaun - Ogos 2014

[GRUP COACHING ASAS AKAUN - OGOS]


Tarikh: 22 Ogos 2014 (Jumaat) atau 23 Ogos 2014 (Sabtu)
Masa: 9.30 pagi - 2.00 petang 
Lokasi: Damansara Damai, Sungai Buloh (Easy access dari MRR2 dan NKVE)
Yuran: RM250

*Kelas adalah dalam kumpulan kecil 4-6 pax
*Sijil penyertaan dan refreshment disediakan

Topik:
1. Asas Bisnes
2. Asas Dokumen Bisnes
3. Asas Merekod Akaun

Nasi Arab Mandy Al-Bayt, Belum Cuba Belum Tahu

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Salam ceria Isnin untuk semua pengunjung WAHM Corner!

Hari ini saya nak kongsikan sedikit cerita berkenaan makanan. Ya, seperti yang tertera di tajuk blog hari ini: Nasi Arab Mandy Al-Bayt, Belum Cuba Belum Tahu

Alhamdulillah, hari ini berkesempatan untuk kemaskini entri berkenaan nasi arab ini di blog WAHM Corner. Cerita sabtu yang lepas sebenarnya. Saya masak lagi Nasi Arab Mandy keluaran Al-Bayt untuk hidangan tengahari. Alhamdulillah, cara memasak yang amat mudah dan hasilnya amat memuaskan hati. Pertama kali saya sediakan nasi arab ini untuk menu berbuka di rumah mertua sehari sebelum 1 Syawal yang lalu. Pada ketika itu saya tidak sempat untuk ambil gambar, tapi kali kedua ni saya sempat ambil untuk tatapan kalian semua.

Baik, kali ni kita biar dahulu gambar-gambar yang berbicara ya ;-)





Friday, 15 August 2014

WAHM, SAHM, SOHO?

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum w.b.t & salam sejahtera


Setakat entri ini ditulis pada tarikh 15 Ogos 2014, total pageview blog WAHM Corner telahpun mencecah angka 15,036. Alhamdulillah, ini menunjukkan blog WAHM Corner sudah mula dikunjungi oleh ramai pembaca setelah lebih kurang enam bulan lebih berada di alam maya. Hari ini saya terpanggil untuk kongsikan pula tentang definisi istilah WAHM, SAHM dan SOHO. Rasanya masih belum terlambat untuk saya kongsikan info ini. Mungkin ada di kalangan kita yang masih belum jelas dengan maksud sebenar WAHM, SAHM dan SOHO.

Untuk tidak pening-peningkan kepala, saya akan cuba terangkan maksud istilah WAHM, SAHM, SOHO dengan ayat yang paling ringkas dan mudah di fahami.

1. WAHM
- singkatan untuk "Working At Home Mom" dan dalam Bahasa Melayu pula bermaksud Ibu Yang Bekerja Di Rumah.
- WAHM akan menguruskan dua perkara secara serentak iaitu bekerja/berbisnes dan rumahtangga.
- Biasanya sambil-sambil menjadi surirumah sepenuh masa, ada WAHM yang menjalankan bisnes dari rumah samada bisnes online atau offline. 
- Pelbagai cabang bisnes yang WAHM ceburi seperti bisnes makanan, bisnes pakaian/tudung, produk kecantikan/kesihatan, bisnes dropship dan sebagainya.
- Ada juga di kalangan WAHM yang menawarkan perkhidmatan professional hanya dari rumah seperti perkhidmatan menulis/ menterjemah manuskrip, perkhidmatan merekabentuk kediaman, perkhidmatan menjahit pakaian, perkhidmatan konsultan dan apa-apa sahaja perkhidmatan atau aktiviti yang boleh menjana pendapatan dari rumah.

2. SAHM
- singkatan untuk "Stay At Home Mom" dan dalam Bahasa Melayu lebih senang saya definisikan sebagai surirumah sepenuh masa. 
- SAHM lebih fokus untuk memilih berada di rumah dan tidak melakukan apa-apa aktiviti yang boleh menambah pendapatan keluarga. 
- Fokus SAHM lebih kepada menguruskan anak-anak dan rumahtangga sepenuh masa.

3. SOHO
- singkatan untuk "Small Office Home Office".
- SOHO adalah ruang pejabat di rumah atau berpejabat di rumah. Bagi WAHM atau sesiapa sahaja yang bekerja di rumah, SOHO diperlukan sebagai tempat khusus untuk kita melakukan operasi bekerja dari rumah.
- ruang SOHO tidak semestinya besar dan luas, akan tetapi cukup sekadar mempunyai ruang atau bilik khusus untuk SOHO beroperasi  dengan selesa dan efektif. Biasanya ia lengkap dengan keperluan talian internet, komputer dan peralatan pejabat.


Tuesday, 12 August 2014

Kelas Online Asas Akaun - Ogos 2014

[KELAS ONLINE ASAS AKAUN]

Pendaftaran Kelas Online Asas Akaun anjuran Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) di buka sekarang. 



Tarikh: 25 Ogos 2014 (Isnin)
3 jam sesi secara ONLINE
Masa: 9.30 pagi - 12.30 tengahari
Yuran: RM150 (Modul 1 & 2)

Modul

Modul 1: Basic Book Keeping
Bagaimana merekod buku simpan kira-kira.

Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya.
- Mengenal dan belajar kepentingan dokumen
- Invois, cash, bil, resit, purchase order

Bonus
1. Ebook 101 Idea Home-Based Bisnes
2. Slot iklan di blog soho directory selama setahun

Monday, 11 August 2014

Wan Anie: Kongsi Ilmu Keibubapaan Di Blog

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Salam ceria semua untuk pengunjung setia WAHM Corner. Alhamdulillah, hari ini saya akan kongsikan sedikit perkongsian daripada rakan saya di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) iaitu Puan Wan Rohani tentang menyantuni anak-anak.

Untuk makluman, Puan Wan Anie adalah salah seorang pelajar ABDR yang mengikuti Kelas Online Asas Blog dan Penulisan. Di kelas ini pelbagai perkongsian catatan pengalaman dan harian boleh kita rakamkan di blog. Ketahui dan pelajari teknik penulisan langkah demi langkah dengan menyertai kelas asas blog di bawah anjuran ABDR.

Semoga bermanfaat untuk kalian semua.

Sumber teks: http://wanrohaniismail.blogspot.com/2014/08/menyantuni-anak-anak.html

[MENYANTUNI ANAK-ANAK]

Teks: Wan Rohani

Bismillah

Saya teringat satu buku yang pernah dibaca, Aisyah: Keanggunan Sejati. Tertarik dengan buku pink ini kerana Aisyah adalah isteri yang lebih dikasihi Rasulullah berbanding isteri yang lain. Semasa di hujung hayat baginda sentiasa bertanya bilakan giliran di rumah Aisyah, menunjukkan betapa cintanya Rasulullah sentiasa mahu berdamping dengan Aisyah. Beruntungnya kita jika menjadi isteri yang sentiasa dicintai.




Dalam buku tersebut terselit satu kisah yang diceritakan oleh Aisyah tentang Fatimah anakanda Rasulullah.

Friday, 8 August 2014

Bengkel Offline Asas Akaun - Ogos 2014

[BENGKEL OFFLINE ASAS AKAUN]

Tarikh: 16 Ogos 2014 (Sabtu)
Tempat: 2nd Floor, PKNS Bispoint Shah Alam, Selangor
Masa: 9.30 pagi - 5.30 petang
Yuran: RM220

Modul
1. Pengenalan Book keeping and accounting
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh entreprenuer
3. How to do record keeping
4. Basic costing and Pricing. Bagaimana anda meletakkan Harga?
5. Profit & Loss...anda untung @ Rugi????
6. Case Study (full set of Bookeeping)
case study - hands on task. Full cycle how to do book keeping.

Bonus 1:
Ebook Asas Blog
Ebook 101 Idea Home-Based Bisnes

Bonus 2:
2 tahun pengiklanan di soho directory

Bonus 3:
Jaminan pulangan wang

Bonus 4:
Untuk jejak bonus ini, boleh masuk ke grup ini
https://www.facebook.com/groups/529611183824555/


Belajar Bina Blog Dan Fanpage Secara Online Di ABDR

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum wbt dan Salam Sejahtera

Salam jumaat semua. Sebentar tadi saya lihat kalendar dan hari ini bertarikh 8 Ogos 2014. Cantik tarikh hari ini kan? Pejam celik dan pejam celik sudah masuk bulan Ogos. Sekejap sahaja masa berlalu. Saya imbas kembali 6 bulan yang lalu, pada 7 Februari 2014 saya telah mendaftarkan diri dalam Kelas Asas Blog anjuran Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Alhamdulillah, impian saya menjadi WAHM berjalan lancar seiring perjalanan saya bersama jemaah ABDR. Masih lagi kekal menulis di blog pertama saya bersama ABDR, insyaAllah akan terus memberi perkongsian yang bermanfaat untuk kalian semua yang mempunyai hasrat yang sama untuk menjadi WAHM.

Baik, hari ini saya akan kongsikan pula ulasan salah seorang pelajar kelas online asas blog dan fanpage bisnes anjuran ABDR iaitu Puan Ruslinda Abdul Jalil. Sebelum menyertai ABDR, beliau masih belum mempunyai blog dan akaun facebook. Alhamdulillah, berkat kesungguhan dan kesabaran beliau ingin belajar, kini beliau berjaya mempunyai blog dan fanpage bisnes. Malah beliau juga sudah mula menjana pendapatan secara online sedikit demi sedikit.

Baik, jom kita baca ulasan selanjutnya seperti di bawah.

Teks: Ruslinda Abdul Jalil
Sumber: http://ruslindajalil.blogspot.com/2014/07/ulasan-kelas-asas-blog-dan-fanpage.html

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Pengasih.

Menjadi impian setiap wanita untuk menjaga anak-anak dengan tangan sendiri di depan mata, menyambut kepulangan suami setiap masa dan menyediakan segala keperluan keluarga. Namun desakan ekonomi di kota menyebabkan ramai wanita terpaksa bekerja termasuk saya sendiri. Walaupun berkerja, hati masih rasa tidak puas hati dan gelisah memikirkan anak-anak dibawah jagaan orang lain. Sabarlah wahai hati. 

Thursday, 7 August 2014

Semangat Menulis

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Salam Aidilfitri untuk semua pembaca setia WAHM Corner!

Masih lagi mood Syawal. Rata-rata rakan blogger yang lain dan kenalan rapat masih bercerita dan berkongsi gambar tentang sambutan Aidilfitri yang lalu. Alhamdulillah, tahun ini merupakan tahun pertama saya menyambut Aidilfitri sebagai seorang WAHM. Banyak bezanya berbanding sebelum ini. Status WAHM memberi saya laluan untuk bercuti lebih awal dan sudah tentunya tidak perlu lagi mengharungi aliran trafik yang sesak.

Baik, walaupun masih dalam mood syawal lagi, operasi bisnes yang diceburi berjalan seperti biasa bermula pada Isnin yang lalu. Cuma penulisan di blog agak sepi seketika kerana keadaan yang tidak berapa sihat beberapa hari yang lalu. Mungkin terlalu banyak makan kuih raya agakya sampai kami demam sekeluarga. Bermula dengan si kecil, en suami dan akhirnya diri saya sendiri. Alhamdulillah, dugaan sakit ini lebih mendekatkan kita pada-Nya.

Memandangkan sudah beberapa hari blog ini agak sepi dengan penulisan dan catatan, suka saya tekankan lagi di sini yang saya suka singgah dahulu di blog rakan yang lain di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Selalunya saya akan singgah dulu blog Puan Pengasas ABDR, Puan Masayu Ahmad, disusuli guru online saya Puan Aishah Hussein dan Puan Khairunnisa Hamzah, seterusnya guru-guru online yang lain dan keseluruhannya rakan-rakan di ABDR. Ini semua dengan tujuan untuk mendapatkan kembali aura dan semangat untuk menulis. Maklumlah ibarat apabila kita sudah lama tidak hidupkan enjin kereta, agak lama jugalah kita hendak panaskan enjin kereta tersebut. Samalah juga dengan penulisan di blog ini. Sebab itulah pentingnya kita kemaskini blog seboleh-bolehnya pada setiap hari. Jadi, apabila sudah lama tidak menulis, perasaan tu akan rasa rindunya hendak menulis. Betul tak? Seperkara lagi, momentum hendak menulis pun sebenarnya akan konsisten kalau kita disiplin dalam penulisan blog.

Saturday, 26 July 2014

Moga Dipermudahkan Segalanya

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.


Ketika entri ini ditulis saya dan keluarga telahpun berada di kampung halaman mertua di Pekan Bandar Diraja, Pahang. Alhamdulillah, sejak saya menjadi WAHM tahun ini buat pertama kalinya kami dapat pulang awal ke kampung. Suami pula kebetulan dapat peluang bercuti lebih awal pada tahun ini. Jadi, tahun ini kami tidak lagi mengharungi trafik yang sesak di jalan raya. Urusan cuti dan persiapan Aidilfitri juga dirancang lebih awal.

InsyaAllah lusa juga kita akan menyambut Aidilfitri. Sayu juga Ramadhan bakal meninggalkan kita. Rasa sekejap sahaja masa berlalu. Apa-apapun dalam kemeriahan kita menyambut Aidilfitri, tidak lupa juga untuk kita terus berdoa untuk muslimin dan muslimat di Gaza. Moga mereka semua sentiasa di bawah lindungan Allah swt dan kemenangan akan berpihak kepada Palestin dan Sunni Syria.

Begitu juga teruskan berdoa untuk pesawat MH370 dan juga MH17. Moga dikembalikan MH370. Kami masih berharap MH370 selamat dan kembali ke pangkuan keluarga masing-masing. Selain itu, moga dipermudahkan juga segala urusan bawa balik jenazah pesawat MH17. Kita doakan semoga mangsa-mangsa yang muslim ditempatkan di kalangan orang yang beriman. InsyaAllah.

Di kesempatan ini juga, moga kalian yang baru mulakan perjalanan balik kampung hari ini dipermudahkan segalanya. Hati-hati ketika memandu di jalan raya dan semoga selamat sampai ke destinasi masing-masing.

Wednesday, 16 July 2014

Mula Dan Selesaikan Dengan Penuh Minat Dan Kasih Sayang

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Pejam celik pejam celik, hari ini sudah masuk hari ke 18 kita berpuasa. Alhamdulillah, dengan izin-Nya kita masih diberi peluang untuk bernafas di muka bumi ini dan seterusnya masih diberi peluang untuk sujud dan beribadah kepada-Nya Yang Maha Esa. Terima kasih Ya Allah Ya Rahim.

Perjalanan hari ini diteruskan dengan penuh ikhlas dan istiqamah. Hari ini saya target untuk siapkan tempahan jahitan lace dan manik yang diterima. InsyaAllah, jahitan hari ini dimulakan dan diselesaikan dengan penuh minat dan kasih sayang. Moga dipermudahkan segala urusan hari ini.

Begitu juga untuk urusan kita yang lain-lain. Kita mulakan dan selesaikan urusan kita dengan penuh minat dan kasih sayang. InsyaAllah hasilnya pun akan menggembirakan kita dan semua orang.

Perjalanan kelas online di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) berlangsung seperti biasa. Pendaftaran diterima sepanjang hari dan kami di ABDR mengalu-alukan penyertaan para suri yang berminat untuk bersama jemaah kami di pautan hampir mencecah 1000 ahli sempena bulan Ramadhan ini, 11 guru online, 44 pengurus online dan 2 trainer kewangan bertugas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

POPULAR ENTRI DI WAHM CORNER

KLIK JER!

KLIK JER!

KLIK JER!

NUFFNANG