Nuffnang

Thursday, 20 February 2014

Cara Mudah Pengambilan Madu Kelulut

Teks: Haryati Dulbahri
Sumber: Blog Syamille Kelulut Malaysia

Assalamualaikum w.b.t

Baiklah, seperti yang saya janjikan pagi tadi, untuk entri kali ini saya terus kepada topik tentang cara mudah pengambilan madu kelulut. 

Untuk mendapatkan kesan yang lebih efektif, ada dua (2) cara mudah pengambilan madu kelulut ini iaitu:-
  1. Ambil sesudu besar madu kelulut dan dicampurkan kedalam segelas air sejuk (pada suhu bilik/persekitaran) sebanyak lebih kurang 100ml - 150 ml. Kemudian kacau sehingga larut sepenuhnya dan sedia untuk diminum.
  2. Ambil sesudu madu besar madu kelulut dan terus diminum begitu sahaja. 
Pengambilan madu kelulut ini digalakkan sekurang-kurangnya pada sebelah pagi (setengah jam sebelum sarapan pagi) pada setiap hari. Untuk kesan yang lebih baik, disyorkan juga pengambilan kali kedua pada sebelah malam (sebelum tidur). 

Tips sunnah dalam pengambilan madu kelulut:

  • Membaca lafaz Bismillah, Berselawat dan Berdoa kepada Allah s.w.t sebelum meminumnya dengan penuh tertib dalam keadaan posisi duduk;
  • Campurkan madu kelulut dengan bahan lain seperti jus kurma, jus limau, minyak habbatussauda, minyak zaitun dan sebagainya;
  • Gunakan gelas dan sudu plastik, kaca, kayu atau bahan seramik. Elakkan daripada menggunakan gelas dan sudu yang dibuat daripada bahan berasaskan besi.
Mudah bukan? Insyaallah, pengambilan madu kelulut ini secara berterusan akan dapat mencegah, merawat dan menyembuh pelbagai penyakit. Tepuk dada tanya selera. Tindakan dan keputusan ditangan anda. Moga perkongsian tentang khasiat madu kelulut ini dapat memberi panduan dan manfaat kepada sahabat semua dalam pemilihan makanan tambahan untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kalian semua.

Salam kasih.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

POPULAR ENTRI DI WAHM CORNER

KLIK JER!

KLIK JER!

KLIK JER!

NUFFNANG