Nuffnang

Tuesday, 25 February 2014

Tupperware Brands: Keistimewaan Dan Kelebihan

Teks: Haryati Dulbahri
Sumber: Tupperware HQ dan carian Google

Assalamualaikum w.b.t

Selamat Pagi sahabat semua. Sebentar tadi saya singgah sekejap ke blog rakan akademi iaitu di laman blog Puan Rafeah Wahi, Gaya Hidup Mesra Alam. Apabila saya baca tajuk blog, terus saya klik dan mula membaca satu persatu entri beliau. Minat yang mendalam tentang gaya hidup mesra alam menjadi inspirasi untuk beliau mengajak rakyat Malaysia bersama-sama mengamalkan gaya hidup mesra alam secara santai, mudah dan sederhana. Amat tepat sekali, penulisan blog menjadi salah satu platform untuk beliau berkongsi tentang gaya hidup mesra alam. Moga usaha Puan Rafeah Wahi untuk mendidik masyarakat tentang gaya hidup mesra alam terus memberi impak yang positif kepada masyarakat dan kesan yang besar terhadap alam sekitar secara keseluruhannya. Jom sahabat semua, sama-sama kita memberi sokongan kepada usaha Puan Rafeah Wahi ini dan jemput juga lawati blog-blog rakan akademi yang lain di Akademi Bekerja Di Rumah.

Cerita tentang gaya mesra alam, saya teringat pula entri saya semalam berkenaan Tupperware. Bagi saya Tupperware bukan sekadar bekas plastik biasa. Terlalu banyak keistimewaan dan kelebihan Tupperware sebenarnya. Tahukah sahabat semua, Tupperware juga adalah produk yang mesra alam? Jawapannya YA. Produk Tupperware dibuat daripada bahan berkualiti terbaik yang selamat dan tidak mengandungi bahan zat kimia beracun. Ia juga telah memenuhi piawaian beberapa badan dunia seperti FDA (Food and Drug Administration) dan piawaian Japan Polylefin Hygienic Association. Oleh itu, produk Tupperware ini juga dilabelkan sebagai produk yang selamat untuk makanan. Ini bermakna, sesiapa sahaja yang menggunakan produk Tupperware ini juga telah menyokong dan menyumbang khidmat sosial kalian sebagai masyarakat yang bertanggungjawab untuk menjaga alam sekitar.

Selain itu, dengan menggunakan produk Tupperware ini secara tidak langsung kita telah mengikuti gaya hidup yang sihat dan mesra alam. Ini kerana produk Tupperware juga adalah selamat untuk digunakan berulang kali tanpa melibatkan pencemaran bahan-bahan kimia yang berbahaya. Apabila ianya selamat digunakan berulang kali, maka penggunaan bekas plastik pakai buang seperti polisterin dapat dikurangkan. Seperti yang kita ketahui produk yang berasaskan polisterin mengandungi CFC (Chlorofluorocarbon) yang sememangnya berbahaya kepada alam sekitar.

Secara keseluruhannya, merujuk kepada Buku Panduan Produk Tupperware Brands, terdapat enam (6) keistimewaan dan kelebihan produk Tupperware:-
 1. Tahap Piawaian Antarabangsa (World Standard)
  Semua produk Tupperware diperbuat daripada bahan yang selamat, bebas toksik dan bebas karsinogen. Ianya tidak menyebarkan bahan kimia yang berbahaya kepada kandungan makanan dan minuman. Produk Tupperware telah melepasi tahap piawaian global seperti piawaian US Food and Drug Administration (FDA) dan piawaian Japan Polylefin Hygienic Association.

 2. Warna Selamat (Colour Safe)
  Warna-warna produk Tupperware yg terang dan menarik boleh dinikmati tanpa sebarang kerisauan. Kesemua pewarna didaftarkan di bawah senarai French Positive List, Circular Letter No. 176 dan menepati piawaian Council of Europer Committee of Ministers Resolutions AP (89).

 3. Mesra Alam (Environment Friendly)
  Tupperware memainkan peranan proaktif dalam menyelamatkan alam sekitar dari pencemaran dan kerosakan dengan menghasilkan produk yang tahan lama, agar tidak menyumbang kepada pembuangan dan pembaziran berlebihan.

 4. Tahan Gelombang Mikro (Microwafe Safe)
  Produk kalis gelombang mikro diperbuat daripada bahan yang khusus untuk tujuan penggunaan gelombang mikro dan menepati badan-badan berikut ; USA-Toxic Substances Contol Act Inventory (TSCA), Canada-Domestic Substances List (DSL), European-Inventory of Existing Chemical Substances (EINECS), Australia-Australia Inventory of Chemical Substances (AICS), Korea-Korean Existing Chemical List (KECL), Japan-Japanese Inventory (ENCS).

 5. Kualiti Yang Tinggi (Top Quality and Finishing)
  Produk Tupperware tahan lama dan diperbuat daripada bahan berkualiti tinggi, serta telah melepasi pelbagai pemeriksaan bagi memastikan tahap rekaan dan pembuatan yang teliti. Usaha-usaha ini menjadikan produk Tupperware sesuatu yang menarik untuk digunakan bagi sebarang perayaan.

 6. Rekabentuk Yang Inovatif (Innovative Design)
  Produk Tupperware direka untuk memberi inspirasi kepada pengguna. Tidak seperti produk-produk plastik yang biasa, produk Tupperware banyak memenangi anugerah di seluruh dunia seperti Industrial Design Excellence Awards, Reddot Awards, IF Seal Awards dan banyak lagi. Sesungguhnya, seseorang boleh menggunakan tupperware dengan bangga! 

Teruskan membaca ya. Diharap kupasan di atas dapat mengubah fikiran kalian untuk menggunakan produk yang mesra alam sebagai tanda sokongan kita kepada usaha untuk menjaga alam sekitar. Nantikan kupasan saya yang lain tentang produk Tupperware ini dalam entri yang akan datang. 

Salam kasih.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sebarang pertanyaan/ tempahan produk Tupperware, anda boleh terus hubungi saya di Mompreneur Shoppe melalui:-
 • SMS/ Whatsapp: 019-6627100
 • Emel: haryatidulbahri@gmail.com
 • FB Fanpage: www.facebook.com/messages/MompreneurShoppe

Sila nyatakan Nama Item, Kod Item dan Kuantiti semasa membuat tempahan. Penghantaran Percuma (Free Delivery) di sekitar kawasan Putrajaya dan Cyberjaya. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

POPULAR ENTRI DI WAHM CORNER

KLIK JER!

KLIK JER!

KLIK JER!

NUFFNANG