Nuffnang

Tuesday, 25 March 2014

Blog Perniagaan Vs. Fanpage Facebook

Assalamualaikum w.b.t

Teks: Haryati DulbahriSecara rasminya, saya memulakan perniagaan internet ketika saya menyertai kelas online asas blog dan fanpage niaga di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) sejak sebulan yang lalu. Saya mulakan dengan apa yang ada. Saya mulakan dengan hanya sebuah laptop yang dilengkapi talian internet, semangat yang berkobar-kobar dan sedikit pelaburan untuk mengikuti kelas ini. Setelah mengikuti pembelajaran di kelas online dan melakukan tugasan yang diberikan, kini saya nampak kepentingan blog dan fanpage di facebook dalam perniagaan online. Soalan yang sering ditanya oleh kita, antara blog perniagaan dan fanpage facebook, mana lagi lebih penting?

Berdasarkan pengalaman saya mengikuti kelas ini dan juga rujukan berkenaan blog dan fanpage facebook, saya membuat kesimpulan bahawa dari segi langkah pemasaran perniagaan internet, kita digalakkan untuk menggunakan seberapa banyak medium pemasaran yang ada di internet. Medium ini termasuklah blog, facebook, web perniagaan, instagram, twitter dan sebagainya. Jadi, kembali kepada persoalan tadi, antara blog perniagaan dan fanpage facebook, kedua-duanya adalah sama penting dan mempunyai kelebihan dalam perniagaan internet.

Kelebihan Blog Perniagaan

1. Medium yang paling berkesan dan kos efektif
Blog adalah satu medium atau platform yang paling berkesan dan paling kos efektif dalam meningkatkan perhubungan awam antara kita sebagai penulis blog/pemilik perniagaan online dan pembaca blog atau bakal pelanggan. Dengan erti kata lain, blog adalah medium perantaraan antara kita dengan bakal pelanggan dan sebagai satu platform untuk memberitahu maklumat dan kepakaran mengenai perniagaan kita.

2. Bina reputasi dan penjenamaan perniagaan
Blog amat penting dalam penjenamaan perniagaan kita dalam memperkenalkan perniagaan kepada khalayak dan mendapat pelanggan. Blog yang interaktif dan berpengaruh mampu membina kepercayaan dan keyakinan pembaca atau bakal pelanggan untuk terus berurusan dengan kita. Apabila mereka sudah yakin dengan perniagaan kita, secara tidak langsung ia melambangkan kredibiliti dan reputasi perniagaan kita. Bukan sahaja mereka yakin dengan perniagaan kita, malah mereka turut memperkenalkan perniagaan kita kepada kenalan mereka yang lain.

3. Komunikasi secara terus 
Melalui blog kita dapat berkomunikasi dengan pembaca atau bakal pelanggan secara terus. Ini membolehkan kita menerima maklum balas daripada pembaca atau bakal pelanggan menerusi ruangan komen yang terdapat pada setiap entri. Walaupun hanya secara maya, hubungan sosial yang terwujud ini juga akan membuatkan pembaca atau bakal pelanggan teruja untuk kembali semula ke blog.

4. Maklumat tentang perniagaan lebih terperinci
Dengan menggunakan blog, kita dapat kongsikan maklumat tentang perniagaan kita dengan lebih terperinci tentang produk dan perkhidmatan yang kita tawarkan. Ini termasuklah tentang pengenalan produk, kelebihan produk, cara membuat tempahan dan pembayaran, testimonial produk dan sebagainya. Kita lebih fokus untuk memperkenalkan perniagaan kita melalui penulisan kita di blog.

5. Kuasa hebat blog dalam carian Google
Tahukah kalian blog kita sebenarnya boleh dilawati oleh khalayak di serata dunia. Ini kerana ciri blog membolehkan sesiapa sahaja masuk ke laman blog kita. Mereka tidak perlu untuk log in untuk masuk ke blog kita. Selain itu, hubungan blog dan Google juga ibarat adik-beradik. Blog kita yang dibina akan muncul di enjin carian Google. Ini kerana pengguna di internet suka mencari sesuatu dengan menggunakan carian di Google. Kita perlu ada blog sendiri supaya blog tersebut akan muncul di enjin carian Google. Jadi, amat penting untuk kita mendapatkan kedudukan tertinggi dalam enjin pencari. Semakin ramai pembaca blog kita, semakin ramailah bakal pelanggan yang kita dapat. 

Kelebihan Fanpage Facebook

1. Ciri Fanpage Facebook mesra pengunjung
Fanpage facebook lebih bersifat mesra pengunjung kerana segala maklumat yang ada di fanpage boleh dilihat dan diakses oleh semua pengunjung yang masuk ke fanpage kita, walaupun mereka belum menjadi fan. Untuk menjadi fan kepada fanpage kita, pelawat hanya perlu klik butang 'Like' di fanpage kita.

2. Bina hubungan dengan fan atau pelanggan
Dengan menggunakan facebook fanpage, ianya dapat membina hubungan antara kita dengan fan atau pelanggan. Kita dapat berhubung terus dengan pelanggan (samada yang lama, baru dan bakal pelanggan) secara santai. Ini juga dapat mewujudkan hubungan jangka panjang antara kita dan pelanggan.

3. Kongsi maklumat tentang perniagaan
Melalui fanpage facebook juga kita boleh berkongsi maklumat tentang perniagaan dengan fan atau pelanggan kita. Sebagai contoh kita kongsikan maklumat tentang promosi produk kita dengan mengemaskini status kita di wall fanpage. Sekiranya ada sebarang pertanyaan atau tempahan, mereka hanya klik ruangan 'komen' atau boleh hantar mesej terus ke inbox fanpage kita.

Secara kesimpulannya, dalam perniagaan internet gabungan antara blog perniagaan dan fanpage facebook adalah platform yang mampu membantu kita mempromosi dan menarik pelanggan tanpa had.

Salam kasih.

************************************************************************************************************
Ayuh kita bergabung di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) yang kini terdiri daripada 500 blog peserta ABDR, 21 kelas dan 13 guru online yang berdedikasi. Kami menawarkan:-
  • Kelas online asas blog dan penulisan
  • Kelas online asas blog dan fanpage mula bisness
  • Kelas online iklan di mudah.my
  • Kelas online urus akaun WAHM/SAHM/SOHO
  • Pendaftaran Rakan Niaga/ Pengurus Online
  • Tempahan Blog Bisness/ Blog Penulisan
  • Ruang Iklan di Soho Directory
  • Bengkel offline: Branding Yourself Strategies oleh Puan Khairunnisa Hamzahara yang turut akan menyentuh pembelajaran asas membina blog sebagai salah satu teknik branding perniagaan dan perkhidmatan.

Juga dapatkan ebook-ebook di bawah Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) sebagai rujukan kita semua.

Antara ebook-ebook yang terdapat di ABDR:


Untuk pertanyaan/ pendaftaran/ tempahan, sila hubungi saya:

SMS/WA: 019-6627100
Email: haryatidulbahri@gmail.com
PM di FB: https://www.facebook.com/messages/yati.dbahri

#LamanPerniagaanDanProdukDariRumah
#AkademiBekerjaDiRumah

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

POPULAR ENTRI DI WAHM CORNER

KLIK JER!

KLIK JER!

KLIK JER!

NUFFNANG