Nuffnang

Monday, 31 March 2014

Kinetic Sand @ Pasir Ajaib Rangsang Kreativiti Dan Inovasi Si Kecil Kita

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum w.b.t

Rasanya masih belum terlambat untuk saya kongsikan berita gembira daripada Mompreneur Shoppe, kedai maya pertama saya dalam berniaga online ini. InsyaAllah, saya akan cuba untuk memberikan yang terbaik untuk semua yang datang ke blog WAHM Corner: Inspirasi Suri Bekerja Di Rumah dan kedai maya saya di Mompreneur Shoppe. Pada hari Selasa yang lepas, anak-anak saya sangat gembira apabila menerima sebuah bungkusan yang dihantar ke rumah oleh Encik Posmen. Mereka sangat gembira apabila saya memberitahu yang bungkusan tersebut adalah permainan untuk mereka berdua. Lebih teruja saya melihat anak saya yang sulung, Arissa Safiya. Tidak kurangnya juga si adik, Harith Imran juga turut teruja apabila melihat kakaknya melonjak gembira. Hendak tahu apakah permainan tersebut? Ya, permainan tersebut adalah sekotak pasir. Bukan sebarang pasir, pasir ini lebih dikenali sebagai Kinetic Sand atau Pasir Ajaib.

Arissa sememangnya suka bermain pasir di pantai. Kali terakhir kami ke pantai pada tahun lalu ketika kami bercuti di Port Dickson. Tapi kini, dengan adanya Kinetic Sand @ Pasir Ajaib ini, pada bila-bila masa Arissa dan Harith boleh bermain pasir di dalam rumah. Seronok kan dapat bermain pasir di dalam rumah. Apatah lagi lokasi kediaman kami memang jauh daripada pantai. Kalau anak-anak hendak bermain pasir di pantai, kami perlu berjalan-jalan atau bercuti ke lokasi yang mempunyai pantai seperti pantai di Port Dickson atau Pantai Teluk Cempedak di Kuantan. 

Terdapat pelbagai jenis permainan yang menjadi pilihan ibu bapa di pasaran tempatan untuk anak-anak. Bagi anak-anak terutamanya kanak-kanak yang masih kecil (berusia 6 tahun ke bawah) permainan merupakan harta karun bagi mereka. Permainan adalah sahabat sejati yang sentiasa dekat dengan hati mereka. Oleh itu, kita sebagai ibu bapa berperanan penting dalam menentukan jenis permainan yang dapat membantu perkembangan tumbesaran mereka mengikut kesesuaian umur dan kemampuan mereka. Tahukah kita sebenarnya pemilihan permainan yang sesuai sangat penting dalam mempengaruhi perkembangan anak kita samada dari segi mental ataupun fizikal. Ya. perkembangan awal kanak-kanak lebih dipengaruhi oleh perkara yang berlaku di sekeliling mereka. Ini kerana kanak-kanak mudah mempelajari sesuatu daripada apa yang dilihat, dipegang, dirasa dan sebagainya. Alat permaianan yang bersesuaian mampu meningkatkan kemahiran kognitif (mental) kanak-kanak dalam memberikan kesan yang positif kepada perkembangan tumbesaran mereka.

Berbalik kepada cerita Kinetic Sand @ Pasir Ajaib tadi, pasir ini bukan sekadar pasir untuk anak-anak kita bermain sahaja. Berdasarkan pengalaman yang saya lihat pada anak-anak saya ketika bermain pasir ini banyak kelebihan dan manfaat yang diberikan kepada anak-anak kita. Antara kelebihan tersebut termasuklah:

1. Meningkatkan kemahiran motor halus anak-anak (Fine Sensorimotor Skills)
Dengan bermain pasir, anak-anak akan menyentuh, memegang dan merasa pasir tersebut dengan tangan mereka. Apabila bermain pasir jari-jemari halus anak-anak akan memegang pasir tersebut, menggenggam, mengepal dan seterusnya membentuk pasir mengikut kreativiti mereka Secara tidak langsung mereka akan merasa tekstur pasir tersebut dan ini dapat membantu perkembangan deria sentuhan mereka dan meningkatkan kemahiran pergerakan motor halus anak-anak.

2. Meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah anak-anak
Selain itu, bermain pasir juga merupakan satu proses pembelajaran bagi anak-anak kita. Sebagai contoh, untuk membentuk sesuatu seperti istana pasir, mereka memerlukan sesuatu alat untuk membentuk. Dengan bantuan acuan berbentuk empat segi, mereka dengan sendirinya boleh membentuk pasir tersebut dengan acuan tersebut. Seterusnya dengan menggunakan tangan mereka akan membentuk pasir tersebut sehingga menjadi bentuk yang mereka kehendaki. Di sini mereka tahu untuk menyelesaikan sesuatu masalah.

3. Meningkatkan daya tumpuan atau fokus anak-anak.
Bermain pasir mampu meningkatkan daya tumpuan dan fokus anak-anak kita. Apa yang saya lihat pada Arissa ketika bermain pasir ini, beliau sangat fokus dengan bentuk-bentuk yang ingin dibuat. Selagi dia tidak berjaya membentuk pasir tersebut, selagi itulah dia akan cuba dan terus mencuba sehingga berjaya membentuk pasir yang dikehendaki. 

4. Meningkatkan daya kognitif (mental) anak-anak
Tidak dinafikan dengan bermain pasir, anak-anak akan lebih kreatif dan dapat meningkatkan daya imaginasi mereka. Ketika bermain pasir mereka akan berfikir dahulu apakah bentuk yang ingin dihasilkan. Ini dapat merangsang perkembangan otak dan secara tidak langsung memberi impak positif kepada perkembangan kognitif (mental) anak-anak. Mereka akan lebih bijak dan cerdas dalam melakukan sesuatu perkara.

5. Mengelakkan anak-anak ketagih dengan gadget seperti Ipad/Tab atau handphone
Bermain pasir ajaib ini merupakan satu alternatif permainan bagi mengelakkan anak-anak daripada bermain gadget seperti Ipad, Tab dan handphone. Saya akui anak-anak saya juga terdedah kepada gadget ini, tetapi kita sebagai ibubapa berhak menentukan samada untuk tidak terus memberi gadget atau mengurangkan aktiviti permainan anak-anak menggunakan gadget tersebut. 

6. Mengeratkan hubungan antara anak dan ibu bapa (bonding time)
Bermain pasir bersama anak-anak dapat mengeratkan hubungan antara kita dan anak-anak. Maklumlah kita sebagai ibu bapa adakalanya sibuk dengan urusan kerja. Apabila pasir ini boleh dimain di dalam rumah, secara tidak langsung ini adalah bonding time atau kualiti masa bersama kita dan anak-anak. Anak-anak juga akan rasa dihargai apabila kita turut serta bermain bersama mereka.

Ciri-Ciri Istimewa Kinetic Sand @ Pasir Ajaib

Selain itu, Kinetic Sand @ Pasir Ajaib ini juga mempunyai ciri-ciri keistimewaannya tersendiri. Sesuai dengan namanya Pasir Ajaib, pasir ini mempunyai ciri-ciri istimewa berbanding pasir biasa seperti berikut:
  • Tekstur pasir yang lebih lembut dan elastik.
  • Tidak bersepah seperti pasir biasa. Pasir ajaib ini hanya akan melekat antara satu sama lain dan tidak melekat pada tangan.
  • Tidak mengotorkan dan tangan kekal bersih apabila dimain.
  • Tidak meninggalkan baki apabila dimain.
  • Tidak akan kering apabila dimain. Pasir ajaib sentiasa lembap dan lembut. Ini memudahkan pasir digenggam dan dibentuk.
  • Dijamin 100% selamat untuk dimain oleh kanak-kanak 3 tahun dan ke atas. Ini kerana kandungan pasir ajaib adalah 98% daripada pasir original dan tidak mengandungi bahan bertoksik serta bebas dari bahan bersifat gluten.
  • Sesuai untuk kanak-kanak yang mengalami alergik kerana pasir ini juga bebas daripada bahan yang bersifat alergen.
Arissa sedang bermain Kinetic Sand @ Pasir Ajaib di dalam rumah
Jom kita saksikan bagaimana Kinetic Sand @ Pasir Ajaib ini berfungsi. Kita pasti teruja melihatnya. Bukan sahaja anak-anak seronok bermain pasir ini, malah kita sebagai ibu bapa juga boleh turut serta untuk bermain pasir sekali. Ini secara tidak langsung dapat mengeratkan lagi perhubungan kita dan anak-anak.Menarik kan? Pilihan kita sebagai ibu bapa untuk memberikan jenis permainan yang terbaik untuk anak-anak. Bagi saya dengan adanya pasir ajaib ini, ianya adalah alternatif untuk kita mendedahkan anak-anak bermain sambil belajar di dalam rumah. Apabila kita ada kelapangan masa, sudah tentunya pergi ke pantai-pantai adalah lebih baik dan menjadi pilihan bagi memberi pendedahan sebenar kepada anak-anak untuk bermain pasir. 

Sekiranya berminat untuk menjadikan Kinetic Sand @ Pasir Ajaib ini menjadi sebahagian daripada koleksi permainan anak-anak kita, jemput ke kedai maya saya di Mompreneur Shoppe. Untuk pertanyaan dan tempahan, boleh terus hubungi saya ya!No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

POPULAR ENTRI DI WAHM CORNER

KLIK JER!

KLIK JER!

KLIK JER!

NUFFNANG