Nuffnang

Thursday, 27 March 2014

Pesona Senyum Seorang WAHM

Assalamualaikum w.b.t

Teks: Haryati DulbahriSalam hari khamis, moga hari ini lebih baik daripada semalam dan dipermudah segala urusan. Alhamdulillah, perjalanan saya sebagai seorang WAHM baru bermula. Ibarat seorang bayi yang mula belajar merangkak, seterusnya berdiri dan boleh berjalan. Langkah demi langkah harus ditempuhi demi mencapai matlamat yang telah ditetapkan. Cabaran menjadi WAHM (Working At Home Mom) perlu saya tempuhi dengan tabah dan sabar. Bukan mudah sebenarnya untuk menggalas tanggungjawab sebagai seorang WAHM. Jiwa kita perlu sentiasa kuat dan kental dalam menghadapi apa jua situasi. Sebagai seorang WAHM, kita perlu seimbangkan antara tanggungjawab terhadap rumahtangga dan juga perniagaan yang dijalankan.

Adakalanya kita akan berasa bahagia, lega dan seronok melakukan sesuatu. Tetapi adakalanya juga kita akan berada dalam tekanan (stress), sedih dan tidak gembira. Tidak dinafikan apabila kita berseorangan di rumah, pelbagai dugaan dan cabaran yang akan kita lalui. Hanya kita yang tahu dan faham perasaan kita sendiri. Bagi saya, melihat anak-anak bermain di depan mata dan menjaga mereka dengan tangan sendiri adalah inspirasi buat diri saya sebagai seorang WAHM. Begitu juga sokongan dan dorongan seorang suami yang tidak pernah putus memberi semangat. Ini semua terpulang kepada kita untuk menangani sesuatu keadaan sebagai seorang WAHM.

Sebagai seorang WAHM, kita perlu bijak menguruskan perjalanan diri kita samada dari segi pengurusan masa, pengurusan mental, pengurusan rohani (antara kita dan Allah) dan pengurusan rumahtangga. Pada entri kali ini saya ingin kongsikan beberapa tips dalam menghadapi cabaran sebagai seorang WAHM. Apakata mulai hari ini kita cuba untuk melakukan sesuatu dengan senyuman. Tahukah kita pesona senyuman ini memberi banyak kelebihan pada diri kita dan orang lain? Ya. dengan hanya memberi senyuman ia dapat mengubah mood kita yang tadinya sedih kepada gembira. Ataupun yang tadinya kita rasa stress, tetapi bila kita senyum terus kita jadi lega sebentar dan kembali kepada mood normal. 

Selain itu, senyuman juga mampu memberi aura positif dalam kehidupan kita. Senyuman bagaikan terapi diri ketika menghadapi tekanan (stress) sebagai seorang WAHM. Maklumlah kadang-kadang sedang kita berurusan di internet mengemaskini perniagaan maya yang dijalankan, tiba-tiba anak merengek lapar meminta sesuatu. Dalam masa yang sama kita kelam kabut hendak memasak lagi, mengemas rumah dan sebagainya. Rasa stress itu kadang-kadang memang akan wujud dalam kehidupan kita sebagai WAHM. Jadi, saya sendiri cuba tangani stress ini dengan tenang, ambil nafas panjang-panjang dan senyum. Ya lah, kadang-kadang kita tidak mampu berkata apa-apa, jadi senyum sahajalah. Bila sudah senyum sedikit sebanyak saya akan rasa lega dan kemudian satu persatu saya cuba tangani keadaan stress tersebut. Kita harus bijak dalam menangani keadaan stress ini.

Apabila kita senyum, orang di sekeliling kita juga akan rasa gembira dan senang hati. Dalam konteks WAHM, anak-anak dan keluarga adalah orang pertama yang akan berasa gembira apabila kita senyum. Anak-anak pasti tidak merasa takut dengan kita.Ini kerana senyuman tadi memberi maklumbalas yang positif apabila kita berkomunikasi dengan anak tadi.

Jadi, secara kesimpulannya dalam menghadapi cabaran seorang WAHM, kenapa kita perlu sentiasa SENYUM?

1. Senyum dapat  menghilangkan stress (tekanan)
Seperti yang saya ceritakan sebentar tadi, apabila kita senyum secara automatik ia akan memberi aura positif dalam diri kita dan seterusnya dapat menghilangkan stress yang kita hadapi. Barulah kita akan rasa bersemangat untuk melakukan sesuatu. Sekirannya kita adalah WAHM yang menjalankan perniagaan online, mempunyai semangat yang berkobar-kobar amat penting lebih-lebih lagi apabila berkomunikasi dengan pelanggan dengan hanya melalui internet.

2. Senyum sebegai terapi dan senaman dalaman
Tahukah kita bahawa para saintis juga mendapati senyum dan ketawa ini merupakan satu terapi atau senaman berbentuk jogging dalaman. Dengan senyuman ia akan merangsang seluruh tubuh kita dan mampu memberi kesan positif kepada sistem saraf otak kita dan juga hormon-hormon lain dalam badan

3. Senyum dapat merangsang otak
Apabila kita senyum, secara tidak langsung ia akan merangsang kedua-dua belah otak kita dan meningkatkan keupayaan kita untuk melakukan sesuatu dengan positif. Pada masa ini, otak kita sudah bersedia untuk menerima maklumat baru. 

4. Senyum dapat meningkatkan tahap kesihatan
Dari segi kesihatan, senyuman mampu mengubah keadaan tekanan yang kita hadapi. Contohnya apabila kita berada dalam keadaam stress,sudah tentu tekanan darah kita berada dalam keadaan tekanan tinggi. Tetapi tekanan darah kita akan jadi lebih rendah apabila kita senyum. Jadi kita mesti senyum selalu untuk meningkatkan tahap kesihatan kita.

5. Senyum untuk awet muda
Tidak dinafikan sebagai seorang WAHM, adakalanya kita berasa amat letih dan kurang tidur kerana sibuk menguruskan rumahtangga dan perniagaan. Tahukah kita senyum sebenarnya adalah rahsia kita untuk awet muda. Ini kerana apabila kita senyum, otot-otot muka juga akan bergerak. Kiranya seperti melakukan senaman muka. Jadi, kita sebagai WAHM haruslah senyum selalu untuk awet muda sebagai langkah menjaga penampilan diri kita. Walaupun hanya bekerja di rumah sahaja, ini sangat penting khususnya untuk suami kita yang tersayang.

6. Senyum itu sedekah
Dalam Islam sendiri, senyum itu adalah sedekah. Sedekah juga adalah sebahagian daripada ibadah. Sabda Nabi Muhammad s.a.w yang bermaksud:

"Jangalah kamu meremehkan kebaikan apapun,walaupun sekadar bertemu saudaramu dengan wajah manis (wajah gembira dan senyuman". (Hadis Riwayat Muslim)

Dengan senyuman, ia akan memberi 1001 makna dalam kehidupan kita sebagai WAHM. Senyum tidak memerlukan modal, hanya senyuman ikhlas yang dapat menyerikan dan menyejukkan hati kita yang sedang berada dalam keadaan stress atau tekanan. Ayuh kawan-kawan, mulakan hari kita dengan sebuah senyuman dari hati yang tulus ikhlas.

Salam kasih.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mahu menjadi seorang WAHM?

Ayuh kita bergabung di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) yang kini terdiri daripada 500 blog peserta ABDR, 21 kelas dan 13 guru online yang berdedikasi. Kami menawarkan:-
  • Kelas online asas blog dan penulisan
  • Kelas online asas blog dan fanpage mula bisness
  • Kelas online iklan di mudah.my
  • Kelas online urus akaun WAHM/SAHM/SOHO
  • Pendaftaran Rakan Niaga/ Pengurus Online
  • Tempahan Blog Bisness/ Blog Penulisan
  • Ruang Iklan di Soho Directory
  • Bengkel offline: Branding Yourself Strategies oleh Puan Khairunnisa Hamzahara yang turut akan menyentuh pembelajaran asas membina blog sebagai salah satu teknik branding perniagaan dan perkhidmatan (Daftar bengkel di http://www.bengkelbranding.com atau maklumat lanjut di http://bengkelbranding.blogspot.com)

Juga dapatkan ebook-ebook di bawah Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) sebagai rujukan kita semua.

Antara ebook-ebook yang terdapat di ABDR:


Untuk pertanyaan/ pendaftaran/ tempahan, sila hubungi saya:

SMS/WA: 019-6627100
Email: haryatidulbahri@gmail.com
PM di FB: https://www.facebook.com/messages/yati.dbahri

#LamanPerniagaanDanProdukDariRumah
#AkademiBekerjaDiRumah


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

POPULAR ENTRI DI WAHM CORNER

KLIK JER!

KLIK JER!

KLIK JER!

NUFFNANG