Nuffnang

Thursday, 20 March 2014

Pesta Buku Antarabangsa Putrajaya (PBAP) 2014

Assalamualaikum w.b.t

Teks: Haryati DulbahriAlhamdulillah, hari ini saya lebih bersemangat daripada semalam. Moga sahabat semua juga bersemangat dan berkobar-kobar untuk melaksanakan perancangan hari ini. Amin.
 • Anda suka membaca? 
 • Anda suka menulis?
 • Anda bercita-cita untuk menjadi penulis. 
 • Anda ingin berjumpa penulis kesayangan anda?
 • Anda ingin tambah ilmu?
 • Atau apakah aktiviti atau perancangan anda hujung minggu ini? anda tidak tahu hendak ke mana?
Ya, saya ada berita gembira untuk anda semua. Sebenarnya sekiranya anda pernah datang ke Putrajaya, di sepanjang jalan Putrajaya anda akan nampak bunting atau banner tentang hebahan apa-apa aktiviti yang akan dijalankan di Putrajaya. Saya sudah menetap di Putrajaya hampir 6 tahun sejak tahun 2008. Bagi saya Putrajaya sebuah bandar yang terancang dan banyak tempat sebenarnya yang cantik dan sesuai untuk dilawati.

Antara hebahan yang saya ceritakan tadi termasuklah Pesta Buku Antarabangsa Putrajaya (PBAP) 2014 yang telah bermula semalam dan akan berakhir pada hujung minggu ini. Berikut keterangan tentang pesta buku ini:

Tarikh: 19 Mac 2014 - 23 Mac 2014
Masa: 10.00 pagi - 9.00 malam
Tempat: Pusat Konvensyen Antrabangsa (PICC), Putrajaya

Untuk makluman, ini adalah kali pertama Pesta Buku Antarabangsa Putrajaya di adakan anjuran MPH Bookstore. Anda semua boleh nikmati diskaun menarik bagi 5 juta buah buku termasuk terbitan buku-buku baru, buku-buku yang terlaris di pasaran, buku-buku edisi import dan banyak lagi. Selain itu, anda juga boleh menemui penulis-penulis buku kesayangan anda di Sesi Ramah Mesra Bersama Penulis mengikut jadual yang telah ditetapkan. Antara aktiviti lain yang menarik termasuklah:
 • Sesi Perasmian Buku (Book Launching)
 • Persembahan Artis
 • Persembahan Silap Mata
 • Pertandingan Mewarna
 • Forum Akhir Zaman oleh Ustaz Zahazan dan Ustaz Omar
 • Demonstrasi Karikatur oleh Kartunis
 • Demonstrasi Hiasan Pastri oleh Chef Anuar dan banyak lagi
Pameran buku pula adalah terdiri daripada buku-buku, majalah, e-book, bantuan pendidikanm alat tulis, digital dan peranti IT, mainan dan yang lebih menarik ada hadiah menanti anda.

Bonus juga kepada pembaca novel, sesi ramah mesra bersama penulis di bawah penerbitan EMP juga ada semasa Pesta Buku Antarabangsa Putrajaya ini berlangsung. Salah seorang penulis tersebut adalah Puan Monalita Mansor, penulis novel terkenal Kabus Rindu. Beliau juga merupakan salah seorang guru online di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Selain beliau, ramai lagi penulis novel EMP akan bersama di sesi ramah mesra bersama penulis seperti Elee Mardiana, Zara Aluwee dan Nana Rumaysa.

Kepada yang berminat untuk menulis novel, kami di ABDR ada menawarkan Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif di bawah kelolaan Puan Monalita Mansor sendiri. Melalui kelas penulisan kreatif ini, anda akan:
 • pelajari langkah demi langkah membina blog dan teknik penulisan kreatif yang betul. Guru online akan membuat analisa peserta dengan tujuan untuk melihat minat, kecenderungan dan kemahiran peserta. Selain itu, analisa ini juga akan menentukan fokus blog penulis dan genre penulisan kreatif.
 • Peserta akan diberi tugasan untuk menyiapkan 44 entri sepanjang kelas berlangsung yang merangkumi catatan harian, ulasan buku, tugasan yang diberi, cerpen dan travelog pengalaman.
 • Antara tugasan yang diberikan adalah menulis babak atau cerita pendek berdasarkan gambar, potongan ayat dan perkataan.
 • Peserta dikehendaki menyiapkan sekurang-kurangnya 2 cerpen dalam 44 entri
Untuk pertanyaan dan menyertai kelas penulisan kreatif ini, anda boleh terus hubungi guru online ABDR di facebook iaitu Puan Monalita Mansor dan Puan Mazlia Murat. Jemput juga layari laman blog monazman.blogspot.com dan blog Panduan Manuskrip Yang Disukai Penerbit. Ok, jom kita meriahkan lagi Pesta Buku Antarabangsa Putrajaya 2014. Pastinya pesta buku ini lain daripada pesta buku yang lain. Sambil-sambil tu anda juga boleh melawat tempat-tempat menarik di Putrajaya ini.Untuk maklumat lanjut berkenaan PBAP 2014, anda boleh klik di sini.


Salam kasih.

#TeruskanBerdoaUntukMH370

#LetsKeepOnPrayingMH370

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

POPULAR ENTRI DI WAHM CORNER

KLIK JER!

KLIK JER!

KLIK JER!

NUFFNANG