Nuffnang

Wednesday, 4 June 2014

Ebook Terkini Di ABDR: Bekerja Dan Berniaga oleh Puan Azura Abdullah

Teks: Haryati Dulbahri

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera


Alhamdulillah. Rasanya masih belum terlambat untuk saya war-warkan tentang kemunculan ebook terbaru di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Naskhah ebook tersebut adalah hasil penulisan salah seorang guru online ABDR iaitu Puan Azura Abdullah. Tahniah Cikgu Azura atas penerbitan ebook sulung ini iaitu Ebook Bekerja & Berniaga khusus untuk panduan bekerja dan berniaga para suri di luar sana.

Ebook ini adalah sebuah perkongsian tulus dari hati Puan Azura Abdullah yang dahulunya seorang jurutera sepenuh masa di sebuah syarikat multinasional di utara tanah air dan dalam masa yang sama  beliau beliau mengusahakan perniagaan kecil secara online dan offline.

Sedikit perkongsian menarik tentang ebook ini:

Lahirnya ebook ini adalah atas rasa tanggungjawab saya untuk memanjangkan ilmu dan pengalaman yang saya kutip sepanjang bekerja sebagai seorang jurutera di sebuah syarikat multinasional di utara tanahair dalam masa yang sama saya mengusahakan perniagaan kecil secara online dan offline (butik). Saya ambil ini sebagai tanggungjawab sosial saya untuk beri kesedaran kepada suri tentang pentingnya menyediakan payung sebelum hujan.

Saya bukanlah seorang jutawan atau ahli perniagaan hebat. Pendapatan perniagaan kecil saya hanya menggantikan pendapatan di kala saya bermajikan dulunya. Saya juga tak janjikan apa-apa magis di dalam ebook ini. Ianya sekadar perkongsian tulus ikhlas dari saya di atas pengalaman yang saya kutip sendiri dengan benar-benar terjun dalam dunia perniagaan kecil ketika saya masih bekerja bermajikan. Jika kita boleh belajar dari pengalaman orang lain kenapa kita perlu lalui pengalaman jatuh gaung. Sekali lagi saya tekankan ebook ini bukan tentang teori magis untuk kaya jika itu yang anda harapkan.
Melalui pengalaman diuji dengan kesihatan suami yang kritikal menguatkan lagi azam dan rasa tanggungjawab saya untuk berkongsi pengalaman berharga ini. Langit tak selalunya cerah, panas belum tentu hingga ke petang. Tak menentu sebagaimana fenomena cuaca dunia kini. Sumber pendapatan ke 2 dari perniagaan kecil-kecilan yang dimulakan atas rasa minat dulunya itulah yang telah menyelamatkan kami sekeluarga bilamana suami saya sakit kritikal diserang penyakit angin ahmar. Hilang satu sumber punca pendapatan keluarga. Komitmen yang perlu dilunaskan setiap hujung bulan tetap sama, tetap berdasarkan pendapatan 2 orang. Ianya ujian yang besar bagi saya sekeluarga. Walau bagaimanapun saya kurang merasa impak dari segi kewangan kerana sumber pendapatan perniagaan kecil yang saya usahakan sambil bekerja ketika itu telah banyak membantu. Ianya benar-benar memayungi kami sekeluarga ketika hujan dengan izin Allah SWT.
Alhamdulillah. Syukur ke hadrat Allah SWT, kini saya telah melangkah setapak lagi dengan kembali ke fitrah menjadi isteri dan ibu sepenuh masa yang bekerja di rumah. Kini saya telah bergelar WAHM (working at home mom). Terima kasih kepada perniagaan kecil yang diusahakan ketika masih bekerja dulunya yang kini telah memberi peluang saya bersara dari dunia bermajikan sebelum umur mencecah 40. Terima kasih kerana telah memberi saya peluang menjana pendapatan hanya dari rumah sambil melihat anak-anak membesar di depan mata. Terima kasih kerana kini masa itu milik mutlak saya sendiri. Saya tidak terikat dengan sesiapa lagi. Alhamdulillah. Saya doakan para suri pembaca ebook saya ini juga bakal menyusul saya nantinya. Tiada yang mustahil.
(Puan Azura Abdullah, Ebook Bekerja & Berniaga)

Objektif ebook ini adalah untuk memberi garis panduan serta motivasi kepada suri yang bekerja untuk memulakan langkah niaga dan panduan menguruskannya. Kita tak mahu menjadi suri bekerja yang berniaga tetapi mencuri waktu kerja pejabat majikan kita untuk melakukan kerja-kerja bisnes kita. Hasil yang kita kutip itu untuk makan pakai darah daging kita. Kita juga tidak mahu menjadi suri bekerja yang tertekan dengan berbagai tugasan pejabat, perniagaan sendiri dan juga tuntutan hal ehwal rumahtangga. Jika begitu situasinya tiada apa lagi yang tinggal pada kita, hilang barakahnya malah mengundang dosa.

Antara lain, kandungan menarik di dalam ebook Bekerja & Berniaga: Panduan Untuk Suri ini bakal menyentuh tentang topik-topik berikut: 

Pengenalan 

Objektif 

Bab 1: Tetapkan Matlamat 

Bab 2: Berbisnes Sebelum Memulakan Bisnes 

Bab 3: Mulakan Dengan Apa Yang Ada (Lean) 
Bab 4: Cakap Serupa Bikin 
Bab 5: Teras Bisnes 
Bab 6: Langkah Kecil Langkah Besar 
Bab 7: Bisnes Tanpa Modal 
Bab 8: Pilihan Produk 
Bab 9: Pengurusan Masa 
Bab 10: Bersama-sama Untuk Bersama 
Bab 11: Penjenamaan Diri 
Bab 12: Hartanah Maya vs Media Sosial 
Bab 13: Simbol Palsu Kejayaan 
Bab 14: Tahu Apa Yang Dimahu 
Bab 15: Orang Berjaya Mencari Peluang, Orang Gagal Mencari Alasan
Bab 16: Bisnes Itu Satu Permainan
Bab 17: Prioriti & Nilai Kehidupan
Bab 18: Perkongsian Dari Usahawan Yang Bekerja & Berniaga 
PenutupHarga pre-order: Hanya RM50.00 dengan bonus ebook 101 Home-Based Bisnes nukilan Puan Masayu Ahmad (Pengasas www.akademibekerjadirumah.com) sehingga 20 Jun 2014.

Selepas tempoh pre-order, harga akan kembali ke asal iaitu RM40.00 sahaja bagi sebuah ebook ini.

Bagi yang berminat untuk dapatkan ebook ini, boleh PM saya Yati Dbahri selaku Pengurus Online Akademi untuk pertanyaan/ tempahan.

Atau klik di sini untuk tempahan : Borang Tempahan

Wallahua'lam.

Salam kasih sayang,

Yati Dbahri
WAHM Corner: Inspirasi Suri Bekerja Di Rumah

1 Suri, 1 Perniagaan Dari Rumah

*** 
Bergabung dengan kami 750 blog di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Pendaftaran kelas di ABDR berlangsung setiap hari.

1. Kelas asas blog dan penulisan - online & offline
2. Kelas asas blog dan fanpage mula bisnes - online & offline
3. Kelas asas blog dan penulisan kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas urus akaun wahm/soho - daftar bengkel offline pada 14 Jun 2014 di http://kelasonlineurusakaunbisneskecil.blogspot.com (pendaftaran akan ditutup pada 9 Jun 2014)
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
7. Kelas online bina blog borong telekung solat (terhad kepada 30 orang sahaja)
8. Pendaftaran Pengurus Online
9. Projek Duit Raya di http://projekduithariraya.blogspot.com (Pakej untuk bulan puasa, raya dan rumah terbuka. Stok sedia ada)

Servis yang kami tawarkan:
1. Tempahan blog bisnes - siap 3 hingga 5 hari
2. Beriklan di SOHO directory juga bersama pautan 750 blog

PM saya selaku Pengurus Online ABDR apabila sudah sedia
Facebook Official: Yati Dbahri
Facebook Fanpage: WAHM Corner
Emel: haryatidulbahri@gmail.com
SMS/WhatsApp: 019-6627100

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

POPULAR ENTRI DI WAHM CORNER

KLIK JER!

KLIK JER!

KLIK JER!

NUFFNANG