Nuffnang

Monday, 11 August 2014

Wan Anie: Kongsi Ilmu Keibubapaan Di Blog

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera

Salam ceria semua untuk pengunjung setia WAHM Corner. Alhamdulillah, hari ini saya akan kongsikan sedikit perkongsian daripada rakan saya di Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR) iaitu Puan Wan Rohani tentang menyantuni anak-anak.

Untuk makluman, Puan Wan Anie adalah salah seorang pelajar ABDR yang mengikuti Kelas Online Asas Blog dan Penulisan. Di kelas ini pelbagai perkongsian catatan pengalaman dan harian boleh kita rakamkan di blog. Ketahui dan pelajari teknik penulisan langkah demi langkah dengan menyertai kelas asas blog di bawah anjuran ABDR.

Semoga bermanfaat untuk kalian semua.

Sumber teks: http://wanrohaniismail.blogspot.com/2014/08/menyantuni-anak-anak.html

[MENYANTUNI ANAK-ANAK]

Teks: Wan Rohani

Bismillah

Saya teringat satu buku yang pernah dibaca, Aisyah: Keanggunan Sejati. Tertarik dengan buku pink ini kerana Aisyah adalah isteri yang lebih dikasihi Rasulullah berbanding isteri yang lain. Semasa di hujung hayat baginda sentiasa bertanya bilakan giliran di rumah Aisyah, menunjukkan betapa cintanya Rasulullah sentiasa mahu berdamping dengan Aisyah. Beruntungnya kita jika menjadi isteri yang sentiasa dicintai.
Dalam buku tersebut terselit satu kisah yang diceritakan oleh Aisyah tentang Fatimah anakanda Rasulullah.
Aisyah menyatakan, "Tiada seorang pun yang lebih mirip Nabi Muhammad selain Fatimah binti Rasulullah dalam perkara berkaitan sifat, sikap, dan tingkah laku semasa duduk ataupun berdiri. Apabila Fatimah datang kepada Nabi Muhammad, baginda akan berdiri dan menyambutnya, menciumnya lalu mendudukkannya di tempat baginda duduk. Apabila Nabi Muhammad datang kepada Fatimah, beliau akan berdiri menyambut ayahnya, menciumnya, lalu mendudukkan baginda di tempat beliau duduk tadi." Hadis dicatat oleh Tarmizi, Hakim dan Ibnu Hibban.

Lihat betapa baginda Rasulullah menyantuni anakanda Fatimah. Menunjukkan penghormatan yang sangat tinggi di antara anak dan bapa. Bagaimana baginda menyantuni Fatimah, begitu juga Fatimah menyantuni baginda Rasulullah.Maka benarlah seperti yang kita semua maklum bahawa anak mengikut seperti apa yang dilihat. Apa yang dilihat dan didengar seperti pita rakaman yang melekat di minda bawah sedar anak.


Aisyah berkata, "Pada suatu hari, kami para isteri sedang berkumpul bersama kekasih Allah. Tiada seorang pun yang tidak hadir. Pada masa itu Fatimah datang. Beliau berjalan dengan cara jalan yang sama, saling tidak tumpah seperti cara jalan Nabi Muhammad. Semasa beliau melihat Fatimah, beliau segera menyambutnya dan berkata, "Selamat datang, anakku." Beliau mendudukkan Fatimah di sebelah kanan ataupun kirinya. Kemudian, beliau membisikkan sesuatu kepada Fatimah, lalu Fatimah menangis dan sedih. Apabila melihat Fatimah menangis, beliau kembali membisikkan sesuatu kepadanya. Tiba-tiba Fatimah tertawa.

Saya bertanya kepada Fatimah, Kekasih Allah hanya berbisik kepadamu dan tidak kepada isteri yang lain, lalu kamu menangis? Selepas Nabi Muhammad pergi, saya bertanya kepada Fatimah, "Apakah yang pesuruh Allah bisikkan kepadamu?" Fatimah menjawab, saya tidak boleh ,membuka rahsianya.

Selepas kewafatan Nabi Muhammad, saya bertanya kepada Fatimah sekali lagi, "Kamu perlu beritahu saya apa yang dibisikkan pesuruh Allah pada masa itu." Fatimah menjawab, "Baiklah, Saya boleh beritahumu sekarang. Kali pertama beliau berbisik, beliau berkata malaikat Jibrail selalunya datang sekali ataupun dua kali setahun menyemak bacaan Qurannya. Tetapi tahun ini ia datang dua kali. Pesuruh Allah mengagak beliau akan dipanggil mengadap Allah tidak lama lagi. Beliau berkata, 'Taatlah kepada perintah Allah dan bersabarlah. Saya adalah penghulu terbaik buatmu.' Pada masa itulah saya menangis seperti yang kamu lihat pada masa itu. melihatkan tangisanku, Nabi Muhammad kembali berbisik kepadaku. Beliau berkata, 'Wahai Fatimah, sukakah kamu menjadi ketua para wanita yang baik Islamnya di kalangan umatku?' lalu saya tertawa sebagaimana yang kamu lihat." Kisah ini dicatat oleh Bukhari, Muslim, Tarmizi dan Ibnu Majah.

Tidak mampu menjadi ibubapa sebaik baginda, namun itulah contoh teladan sepanjang zaman. Lihat bagaimana Rasulullah menceritakan hal baginda kepada Fatimah, kemudian menggembirakan hati Fatimah yang sedih.

Berkenalan dengan penulis dan jemput singgah di blog beliau ya!
Klik di sini : Pesona Didik Anak Cara Sunnah

----------------------------------
Mengapa perlu ada blog?
1. Catatkan pengalaman, kemahiran dan minat dalamblog,mungkin ia sesuai untuk dijadikan ebook atau buku.
2. Jadikan sebagai salah satu cara berkongsi kisah motivasi dan inspirasi.
3. Bina pengaruh dan khalayak kalian sendiri,biasanya pembaca tetap akan bertukar menjadi pelanggan pula.
4. Blog sangat bagus untuk mempengaruhi atau mempromosi barang atau produk, namun ada cara untuk menyelit iklan bisnes di blog yang sudah diikuti ramai pembaca.

Cuba kalian baca dan fahamkan betul-betul. Menarik bukan? Bagi saya yang telah menyertai Kelas Asas Blog dan kini juga sudah mampu menulis di blog sendiri, tiada apa yang mustahil. Daripada zero tentang selok-belok menulis di blog, kini saya sudah boleh membina dan menulis di blog dengan baik. Lebih daripada itu, saya juga sudah mula menjana pendapatan sedikit demi sedikit melalui blog.

Untuk itu, sekiranya kalian berminat untuk mempunyai blog sendiri dan seterusnya menjana pendapatan daripada rumah, mulakanlah langkah kalian sekarang! Berani bertindak dan lakukan sesuatu yang luar biasa daripada kebiasaaan kalian.
Kalian berminat? Boleh terus daftar bagi yang sudah sedia & serius mahu jana pendapatan tanpa perlu keluar rumah. 

Wallahua'lam.

Yati Dbahri
WAHM Corner: Inspirasi Suri Bekerja Di Rumah
"1 Suri, 1 Perniagaan Dari Rumah"

~~~~~~~~~~~~

Selamat datang kepada pelajar Ogos 2014 Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR). Bergabung dengan kami yang kini menuju 1000 pautan blog. 

Pendaftaran kelas di ABDR berlangsung setiap hari.

1. Kelas asas blog dan penulisan - online & offline
2. Kelas asas blog dan fanpage mula bisnes - online & offline
- Mula bisnes produk sendiri
- Mula bisnes makanan sunnah
- Mula bisnes telekung solat: http://gedungtelekungsolat.blogspot.com
- Mula bisnes projek duit raya: http://projekduithariraya.blogspot.com
- Mula bisnes produk islamik
3. Kelas asas blog dan penulisan kreatif
4. Kelas belajar iklan mudah.my
5. Kelas urus akaun wahm/soho - daftar di http://kelasonlineurusakaunbisneskecil.blogspot.com
6. Kelas penulisan ebook pertama - online dan offline
8. Pendaftaran Pengurus Online

Servis yang kami tawarkan:
1. Tempahan blog bisnes - siap 3 hingga 5 hari
2. Beriklan di SOHO directory juga bersama pautan menuju 1000 blog

Hubungi saya selaku Pengurus Online ABDR apabila kalian sudah sedia.

Facebook Official: Yati Dbahri
Facebook Fanpage: WAHM Corner
SMS/WhatsApp: 019-6627100
Email: haryatidulbahri@gmail.com


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

POPULAR ENTRI DI WAHM CORNER

KLIK JER!

KLIK JER!

KLIK JER!

NUFFNANG