Nuffnang

Thursday, 9 October 2014

Ulasan Kelas Asas Blog Penulisan - Pn. Norzalina Hamzah

Guru Online: Aishah Hussein

Subhanallah Alhamdulilllah Allahuakbar
Selesai sudah 44 entri sebagai kejayaan pertama di akademi. Walaupun baru langkah pertama, terasa bangga benar dengan diri sendiri. Rasa macam naik pangkat pula. Rasa bersemangat untuk terus menulis dan melangkah ke peringkat seterusnya. Terima kasih Puan Aishah selaku Guru Online saya. Entri pertama 13 Julai 2014 dan entri ke-44 pada 12 September 2014. Walaupun perlukan 60 hari untuk selesaikan 44 tugasan, namun tetap teruja dan berharap momentum ini akan berterusan.

Kelas asas blog dan penulisan dimulakan dengan penjenamaan dimana nama sendiri digunakan sebagai URL blog dan email. 8 soalan analisis diajukan dan kita perlu menjawabnya. Analisis ini bertujuan mengkaji minat dan kebolehan seseorang peserta untuk digunakan sebagai tajuk utama blog nanti. Di sini pentingnya komunikasi dan diskusi bersama Guru Online bagi mendapatkan keputusan terbaik. Blog yang dihasilkan perlu menepati piawaian yang telah ditetapkan Akademi Bekerja Di Rumah (ABDR).

Pelbagai tips penulisan diapliksasikan dalam menulis entri. Penggunaan Bahasa Melayu perlulah formal. Penggunaan tatabahasa dan tanda baca yang sesuai ditambah dengan penulisan yang santai menarik pembaca datang ke blog. Selain belajar menulis dengan baik, peserta juga berpeluang belajar membuat blog.

Untuk mengekalkan momentum menulis, beberapa tips dikongsi. Antaranya tulis perkara yang positif. Walaupun perkara yang sedih, tukarkan kepada aura positif. Apabila terfikirkan sebarang idea baru untuk menulis, segera catatkan pada buku nota kecil yang sentiasa dibawa, atau pada telefon bimbit supaya tidak terlupa nanti. Perlu baca banyak buku dan buat rujukan untuk mendapatkan idea-idea baru dan segar. Tulis sahaja apa ada di minda, semak dan terus "publish". Sesekali perlu selitkan cerita untuk menambah seri pada entri-entri diblog.


Sokongan dari Puan Aishah sangat membantu. Berpandukan komen dan maklumbalas beliau, kita akan rasa bersemangat untuk terus menulis dan memastikan kesilapan-kesilapan dalam penulisan tidak dilakukan. Beliau sering kongsikan entri yang ditulis di facebook dan ini banyak membawa trafik ke blog. Apa yang penting perlu fokus kepada tajuk atau niche blog.

Kejayaan pertama sudah di tangan. Langkah seterusnya pula target pendapatan konsisten sehari selama 44 hari seperti saranan Puan Aishah dan Puan Pengasas. Moga mimpi jadi nyata!

****************

Mengapa perlu ada blog?
1. Blog sebagai platform untuk kita catatkan pengalaman, kemahiran dan minat yang kita miliki. Seterusnya melalui penulisan di blog, seterusnya ia boleh dijadikan naskhah ebook atau buku.
2. Jadikan platform blog sebagai salah satu cara untuk berkongsi kisah motivasi dan inspirasi
3. Untuk bina pengaruh dan khalayak sendiri di blog. Apabila blog sudah menjadi blog yang berpengaruh, secara tidak langsung pembaca tetap kita berpotensi untuk menjadi pelangan kita pula.
4. Blog sangat efektif untuk mempengaruhi atau mempromosi sesuatu produk dan perkhidmatan. Teknik dan cara yang betul amat penting dalam mengiklankan sesuatu bisnes di blog yang sudah diikuti pembaca.

Dua (2) kelas online asas yang ditawarkan di Akademi Bekerja DI Rumah (ABDR):-

1. Kelas Online Asas Blog Dan Penulisan
Kelas ini khusus untuk membina blog yang berpengaruh, blog yang disukai pembaca dan belajar menulis blog dengan betul yang dapat menarik aliran traffik ke blog.

Melalui kelas ini, kita akan pelajari:
 • Menulis cara santai, tetapi masih mengekalkan Bahasa Melayu formal. Ini salah satu cara menarik minat pembaca suka dan datang lagi ke blog.
 • Bina tapak awal memperkenalkan diri kepada pembaca/ bakal pelanggan.
 • Belajar menulis dan latihan menulis untuk dapatkan momentum.
 • Teknik tulisan yang mempengaruhi pembaca datang dan datang lagi.
 • Bergabung dengan ramai blogger. Sehingga kini lebih kurang 600 blog dalam ABDR, untuk membantu aliran traffik ke blog.
 • Ramai yang mahu bermula tetapi tidak tahu cara, menulis boleh dilatih jika tahu teknik yang betul.
 • Mengetahui teknik yang betul, apa yang kita suka tulis dan cara konsisten untuk terus aktif menulis di blog.
 • Sudah ada blog, tetapi sudah tidak ada idea untuk meneruskan usaha berblog.
2. Kelas Online Asas Blog dan Fanpage Niaga (Mula Bisnes)
Kelas ini khusus untuk yang mahu mulakan bisnes online dan benar-benar zero tentang urus niaga online. Belajar urusniaga mudah dengan menggunakan medium percuma blog dan fanpage di Facebook. 
 • Mahu mula tetapi tidak tahu cara
 • Mahu mula tetapi tidak ada produk. Kami menyediakan beberapa produk pilihan, produk sunnah, buku, pakej ebook, ruang pengiklanan. Juga peluang sebagai pembantu kelas di ABDR.
 • Belajar menjana pendapatan bermula RM5, RM10, RM20, RM50 dan seterusnya. Bagi yang tidak ada produk kami sediakan produk untuk bisnes dropship. (Ini adalah tertakluk kepada usaha yang konsisten daripada peserta).
 • Kelas ini juga sesuai untuk suri yang sibuk, surirumah sepenuh masa, suri bekerjaya yang mahu buat secara sambilan. Ini adalah langkah awal untuk mula bisnes dari rumah. Kami sediakan berdasarkan permintaan demi permintaan.
 • Apabila sudah pandai, boleh belajar lagi dengai otai-otai pemasaran yang lain. Juga bina jaringan bisnes secara online.
 • Apa yang kita belajar di dalam kelas ini: analisa dahulu untuk kenalpasti produk apa yang sesuai/minat/pengalaman. Belajar buat blog kedai online, belajar menulis konsisten, belajar buat borang tempahan, jenis-jenis entri, belajar buat fanpage, belajar buat pautan, belajar pautan antara blog untuk aliran traffik.
 • Analisa soalan akan dilakukan dahulu sebelum kelas online bermula.
Bila sudah sedia untuk sertai ABDR, boleh hubungi saya melalui:


Facebook Official: Yati Dbahri
Facebook Fanpage: WAHM Corner
SMS/WhatsApp/Telegram: 019-6627100
Email: haryatidulbahri@gmail.com

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

POPULAR ENTRI DI WAHM CORNER

KLIK JER!

KLIK JER!

KLIK JER!

NUFFNANG